A szakmai vizsga leírása, mérésének, értékelésének szempontjai
Valamennyi előírt képzési évfolyam és az egybefüggő szakmai gyakorlat eredményes teljesítése.
Központi interaktív vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: Élelmiszeripari gépek kezelése
A vizsgatevékenység leírása
- Gépelemek csoportosítása, jellemzése, alkalmazása, jelképi jelölése 25%
- Fémipari anyagismeret, fémek csoportosítása, jellemzése, fő alkalmazási területei 20%
- Forgácsolási alapismeretek 10%
- Pneumatika elemek, elemi kapcsolások 10%
- Általános élelmiszeripari technológia 20%
- Műszaki rajz, robbantott ábra értelmezése, azonosítása 15%
Az írásbeli feladatot többféle feladattípus szerint kell összeállítani, összesen 15-20 feladatot tartalmazzon
- 5-8 feladatot teszt formában kell összeállítani, csak egy jó válasz lehetséges és legalább három válaszlehetőséget kell megadni,
- 3-6 feladat kiegészítendő feladattípusként kell összeállítani, egy-egy feladatban három -négy kiegészítendő elemnek kell lennie az elemek felsorolásával és 1-2 db fölösleges elem beiktatásával,
- 4-6 feladat igaz-hamis állítások eldöntésére vonatkozik,
- 3-5 rövid választ igénylő
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 120 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 20%
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai: Értékelési útmutató alapján.
Az értékelés az alábbi súlyozás alapján történik:
- Gépelemek csoportosítása, jellemzése, alkalmazása, jelképi jelölése 25%
- Fémipari anyagismeret, fémek csoportosítása, jellemzése, fő alkalmazási területei 20%
- Forgácsolási alapismeretek 10%
- Pneumatika elemek, elemi kapcsolások 10%
- Általános élelmiszeripari technológia 20%
- Műszaki rajz, robbantott ábra értelmezése, azonosítása 15%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: Élelmiszeripari gépésztechnikus komplex projektfeladata
A vizsgatevékenység két részből áll:
- Élelmiszeripari gép vagy gépegység felülvizsgálata, javítása
- gép indításakor szükséges feladatok elvégzése,
- ellenőrzi a gép berendezés működését, feltárja a hibát,
- hibás alkatrészről szabadkézi műhelyrajzot készít,
- rajzkészítő program segítségével modellezi az alkatrészt, elkészíti az alkatrészrajzot és gyártási művelettervet készít,
- legyártja az alkatrészt,
- gépegységet összeszereli, működteti.
Portfólió
A portfólió részei:
- Bemutatkozás, célkitűzés: A tanuló bemutatja saját magát, megfogalmazza, hogy miért választotta a szakmáját, milyen célokat kíván elérni, várhatóan milyen nehézségekkel kell szembenéznie, melyek a saját erősségei, és azok a tanulással kapcsolatos tulajdonságai (kompetenciái), amelyek fejlesztésre
- Dokumentumok gyűjteménye: A dokumentumok a tanuló tudását, teljesítményét, fejlődését, attitűd tulajdonságait, felelősségét bemutató bármilyen szöveges, fotós, animációs, filmes, prezentációs elemeknek a gyűjteménye. Közvetlenül a szakmai munkához köthető dokumentumok a tanári dicséretek, versenyeredmények, elkészített produktumok fényképei, önvallomás a szakmáról, projektmunka folyamatát bemutató dokumentumok, szakmához köthető rendezvények, kiállítások, múzeumlátogatások dokumentálása, önreflexiók.
A dokumentumok között kell lennie egy olyannak, amely tükrözi, hogy a tanuló – legalább egy idegen nyelven – szakmához köthető irodalmat olvas, értelmez.
- Összegzés (reflexió): Az összegzés (reflexió) átfogó, összegző megállapításokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a tanuló hogyan ítéli meg a szakemberré válásának folyamatát, kompetenciáinak fejlődését, melyek azok a területek, amelyek a képzés során a legjobban foglalkoztatták, a szakmájával kapcsolatban milyen jövőbeni elképzelései vannak, egyéb általa fontosnak tartott információk.
A portfólió formai követelményei:
- Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, másfeles sortávolság, sorkizárás, 2,5 cm-es margó.
- A dokumentumokban szereplő táblázatok, ábrák, fényképek, animációk, filmes elemek forrását jelölni kell.
- A dokumentumok készítéséhez felhasznált forrásokat (könyvek, folyóiratok, internetes források, egyéb források), a dokumentum végén fel kell tüntetni.
A portfólió formája, hitelesítése:
A portfólió valódiságát a szakmai oktatást végző intézménynek a vizsgát megelőzően hitelesíteni kell.
A portfólió elkészítésére rendelkezésre álló idő:
Technikumi szakmai oktatás esetén 11-13. évfolyam, érettségire épülő szakmai oktatás esetében 13. és 14. évfolyam. Félévenként legalább egy, a szakmai munkához köthető dokumentum elkészítése szükséges, melyhez szorosan kapcsolódik a jelölt reflexiója, amelyben értékeli a munkáját, fejlődését, tapasztalatait.
A portfólió legfontosabb elemeit a vizsgázó a projektfeladat végrehajtása során egy rövid (maximum 10 perc) prezentációban mutatja be (PowerPoint, Prezi vagy egyéb prezentáció készítő programmal).
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 250 perc Élelmiszeripari gépésztechnikus komplex projektfeladata 240 perc Portfólió bemutatása: 10 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 80%
Ezen belül az élelmiszeripari gépésztechnikus komplex projektfeladata 90% a portfólió készítés és bemutató aránya a projektfeladaton belül: 10%
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
Élelmiszeripari gépésztechnikus komplex projektfeladatának értékelési szempontjai:
- a munka-, tűzvédelmi és higiéniai szabályok betartása 10%
- a kivitelezés szakszerűsége 20%
- elkészített alkatrész pontossága, minősége 30%
- szakmai kommunikáció a munkatársakkal a munka elvégzése folyamán 20%
- a gépkezelői szoftverek közül a megfelelő kiválasztása, értelmezése 10%
- hibás alkatrész beazonosítása, méretfelvétele 10%
Portfólió értékelésének szempontjai:
A portfólió értékelését a vizsgabizottság végzi. Az értékelés szempontjai:
- Szakmai tartalom 60%
- Reflexió 20%
- Formai elvárásoknak való megfelelés, igényesség 20%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.