A szakmai vizsga leírása, mérésének, értékelésének szempontjai
Valamennyi előírt képzési évfolyam és az egybefüggő szakmai gyakorlat eredményes teljesítése.
Központi interaktív vizsga
- A vizsgatevékenység megnevezése: Interaktív, kombinált online vizsga A számítógép által véletlenszerűen generált vizsgafeladat
- A vizsgatevékenység leírása:
A vendéglátó üzletek higiéniája, élelmiszerbiztonság, környezetvédelem, fogyasztói érdekvédelem. Vendéglátás termékeinek anyaghányad számítása, a termékek kalkulációja, leltározás, elszámoltatás.
Az írásbeli vizsgatevékenység az alábbiakat öleli fel:
1.) Higiénia, élelmiszerbiztonság, környezetvédelem 2.) Anyaghányad számítás, árképzés, fizetési módok
3.) Elszámoltatás, raktározás, leltárért való anyagi felelősség, áruszükséglet meghatározás, bizonylatok
4.) Fogyasztói érdekvédelem
- A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
- A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 20%
- A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai
1.) Higiénia, élelmiszerbiztonság, környezetvédelem |
feleletválasztós feladat, többszörös választás, választások illesztése |
20% |
2.) Anyaghányad számítás, árképzés |
számítás |
30% |
3.) Elszámoltatás, raktározás, leltárért való anyagi felelősség, áruszükséglet meghatározás, bizonylatok |
számítás, feleletválasztós feladat |
30% |
4.) Fogyasztói érdekvédelem |
feleletválasztós feladat, többszörös választás, választások illesztése |
20% |
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.
- Projektfeladat
- A vizsgatevékenység megnevezése: Pincér-vendégtéri szakember gyakorlati vizsga
- A vizsgatevékenység leírása
A vizsgatevékenység két részből áll: A.) Vizsgarész: Portfólió
B.) Vizsgarész: Gyakorlat helyszínén végzett tevékenység, vizsgaproduktum készítése
- vizsgarész: Portfólió
A vizsgázónak a vizsgára portfóliót kell készítenie.
A portfólió készítéséhez a felsoroltakból 3 témakört kell kiválasztani. Az önreflexió kötelező eleme az elkészítendő dokumentumoknak.
A portfóliót a következő elemekből kell összeállítani (minimum 3 elem):
- Fényképek munkahelyi rendezvényekről, a munkahely és a munkahelyi étel-ital választék bemutatása.
- Saját munkatevékenység bemutatása, példakép bemutatása, szakmai továbbfejlődés lehetőségének leírása.
- Önéletrajz.
- Szakmai versenyek, szakmai kiállítások képei,
- Külföldi szakmai gyakorlatok, külföldön szerzett szakmai tapasztalatok bemutatása.
- Önreflexió az egész portfólióra vonatkozóan: jövőkép, saját tanulási folyamat önértékelése és erre reflektálás.
Formája: PDF dokumentum összeállítása szöveges anyagokból, képekből.
Terjedelem: Minimum 8, maximum 10 db A4-es oldal fedlap (téma megnevezése, készítő neve, dátum), tartalomjegyzék és mellékletek nélkül. A képek mellékletben szerepeltethetők a minimum terjedelmen felül, ezeket a szöveg megfelelő helyén kell meghivatkozni
Betűforma és nagyság: Times New Roman betűtípus 12-es betűnagyság. A portfólió elkészítésére rendelkezésre álló idő: 6 hónap.
A portfólió leadási határidejét a vizsgaszervező határozza meg.
- vizsgarész: Gyakorlat helyszínén végzett tevékenység, vizsgaproduktum készítése
- feladat: Ételsor és a hozzá illő italsor összeállítása, díszterítés
A vizsgázó egy ötfogásos ételsort és hozzá illő italsort állít össze egy meghatározott rendezvényre, amelyet a vizsgaszervező állít össze.
A vizsgaszervező az alkalmak összeállításánál, az alábbi szempontokat vegye figyelembe:
- a régióra jellemző gasztronómiai adottságok kerüljenek meghatározásra
- a régió meghatározó rendezvényei szerepeljenek
- a régió meghatározó alapanyagai használhatóak legyenek
- a szokások és hagyományok bemutatására sor kerülhessen
- a rendezvény helyszíne a vizsgaszervező környezetében megtalálható kiemelt minőségű szolgáltatást nyújtó egység legyen
A vizsgázó az általa összeállított menüsorhoz menükártyát készít számítógépen és bemutató terítést végez az adott alkalomhoz 2 főre.
A vizsgázó a vizsga során bemutatja a rendezvényt, a megterített asztalt, az ajánlott ételek és italok elkészítését, tálalását és felszolgálását, a rendezvény lebonyolításához szükséges eszközöket. Tájékoztatást nyújt a rendezvény előkészületéről, lebonyolításának menetéről.
A vizsgabizottság szakmai beszélgetést végez a vizsgázóval, mely során meggyőződik a vizsgázó általános szakmai elméleti tudásáról is. (Értékesítési ismeretek, vendégtéri ismeretek, étel-ital ismeretek).
Időtartam: 120 perc
- feladat: Élőmunka bemutatása
A vizsgázó élőmunkát végez, mely során a tanult idegen nyelven kommunikál a vendégekkel.
- Megterít a vizsgaszervező által összeállított háromfogásos menüsorra, 2 főre, (a terítés nem képezi a vizsgatevékenység részét, a terítés munkafolyamatára fordított idő nem a vizsgatevékenység időtartamának része).
- Fogadja és hellyel kínálja a vendégeket.
- A vizsga folyamán a vizsgázó étvágygerjesztőként 2 adag kevert italt készít és szolgál fel, amely lehet alkoholos és alkoholmentes
- Ismerteti, majd felszolgálja a háromfogásos menüsort svájci felszolgálási módban. A menüsorhoz ásványvizet kínál, bort ajánl és szolgál fel, majd az étkezés végén kávét, kávékülönlegességet készít és szolgál
- A felszolgálás során a vizsgázó folyamatosan méri a vendégek elégedettségét.
- A felszolgálási és készítési folyamatokat, a kész termékeket a vizsgabizottság értékeli.
- Az étkezés végén a vizsgázó kiállítja a gépi (éttermi szoftverrel) készülő számlát.
- Elköszön a vendégtől.
Az elkészült italokat a vizsgabizottság kóstolással értékeli. Időtartam: 120 perc.
- A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 240 perc
- A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 80%
- A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
„A” vizsgarész, portfólió értékelés szempontjai:
Mennyire (jól) dokumentált a tanulási folyamat, a szakmai és személyes fejlődés bemutatása?
- A „bizonyító” dokumentumok relevánsak-e?
- Az elvárt minimum elemeket tartalmazza-e?
- A portfolió struktúrája megfelelő-e, logikus-e?
- Egyéni kreativitás megjelenik-e?
- Az önreflexiók mélysége, összetettsége a korosztálytól elvárhatóan van-e megfogalmazva?
- A nyelvi megformálás (szakmai nyelv és köznyelv megfelelő használata, nyelvhelyesség, helyesírás) és a portfólió igényessége (a tartalmi részek milyen mértékben kidolgozottak, alaposak, igényesek?)
- A portfólió külső megjelenésének igényessége, kivitelezése, esztétikussága megfelelő-e?
A portfólió a projektfeladaton belül 20%-os arányt képvisel.
„B” vizsgarész értékelési szempontjai:
1. |
feladat értékelés |
40% |
· |
Személyi higiénia: tiszta, ápolt külső, megfelelő munkaruházat |
5% |
· |
Étel-italsor összeállítás a megadott szempontok figyelembevételével |
10% |
· |
Menükártya szerkesztés szabályainak betartása |
5% |
· |
Terítés szabályainak betartása, menüsornak megfelelő terítés, eszközök tisztasága |
10% |
- Szakmai tudás (étel-, italismeret, szakmai ismeretek, trendek, nemzetközi gasztronómiai ismeretek) 10%
- feladat értékelés 40%
· |
Vendég fogadása, hellyel kínálás szabályai, kommunikáció a vendéggel |
10% |
· |
Svájci felszolgálási mód gyakorlati alkalmazása, eszközök kezelése |
10% |
· |
Ásványvíz, bor ajánlása, kínálása, felszolgálása |
5% |
· |
Kávékészítés menete, minősége, felszolgálása |
5% |
· |
Kevert ital készítésének előkészülete, menete, díszítésük, felszolgálásuk |
5% |
· |
Számlakészítés szabályainak betartása, vendég távozása körüli teendők betartása |
5% |
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%- át elérte.
- A szakmai vizsga vizsgatevékenységeinek lebonyolításához szükséges személyi feltételek: Vizsgázónként 2 fő, akik a vizsgázó tanult idegen nyelvén beszélő vendégek.
- A szakmai vizsga vizsgatevékenységeinek lebonyolításához szükséges tárgyi feltételek:
- Számítógép, nyomtatási lehetőség
- Terítéshez szükséges eszközök
- Tálalóeszközök, italok felszolgáláshoz szükséges poharak
- Svájci felszolgáláshoz szükséges eszközök
- Borfelszolgáláshoz szükséges eszközök
- Eszpresszó kávégép gőzölővel és kávédarálóval ellátva
- Éttermi szoftver készletprogrammal és nyomtatóval
- Kevert ital készítéshez szükséges eszközök (shaker, keverőpohár, előírt poharak, báreszközök, kiegészítők)
- A vizsgatevékenységek alóli felmentések speciális esetei, módja, és feltételei: –
- A szakmai vizsga eredményébe az ágazati alapvizsgát az alábbi súlyaránnyal kell beszámítani: Ágazati alapvizsga: 20%, Szakmai vizsga: 80%
- A vizsgán használható segédeszközökre és egyéb dokumentumokra vonatkozó részletes szabályok:
—
9 A vizsgatevékenységek megszervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra
vonatkozó sajátos feltételek: —
- Részszakma
- Részszakma alapadatai
- A részszakma megnevezése: Pincérsegéd
- A részszakma órakerete: 600 óra
- A részszakma besorolása az Európai Képesítési Keretrendszer szerint: 3
- A részszakma besorolása a Magyar Képesítési Keretrendszer szerint: 3
- A részszakma besorolása a Digitális Kompetencia Keretrendszer szerint: 2
- A részszakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
A pincérsegéd a különböző vendéglátóipari tevékenységeket folyató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben segéd feladatokat lát el. A Pincér–vendégtéri szakember munkáját segíti, előkészítő és befejező műveleteket lát el. Az étterem berendezését, a terítés előkészületi tevékenységeit, a terítést, az ételek-italok felszolgálásához köthető egyéb előkészületeket végez. Rendezvények esetén, a helyszínt berendezi, az eszközöket előkészíti, segédkezik a különböző jellegű rendezvények lebonyolításában. Munkaterülete jellemzően állandó, rendezvények esetén változó területen dolgozik. Alapszinten ismeri a hazai és nemzetközi italkínálatot, részben tisztában van a hazai és nemzetközi vendéglátóipari trendekkel, és az ételkészítési alaptechnológiákkal. Folyamatosan képzi magát, hogy naprakész ismeretei legyenek a gasztronómia területén. |
- A részszakma legjellemzőbb FEOR száma
Részszakma megnevezése |
FEOR-szám |
FEOR megnevezése |
Pincérsegéd |
5133 |
Pultos |
10.4 A szakképzésbe történő belépés feltételei
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése
- Alkalmassági követelmények
- Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges
- Eszközjegyzék a részszakmákra
- Étterem bútorai
- Étterem berendezései, gépei
- Éttermi textíliák
- Eszpresszó kávégép gőzölővel és kávédarálóval ellátva
- Alapterítéshez szükséges eszközök poharak
- Díszterítéshez szükséges eszközök
- Evőeszközök és tálalóeszközök
- Újrahasznosítható természetben lebomló, papír eszközök
- Részszakma szakmai kimeneti követelményei
Sorszám |
Készségek, képességek |
Ismeretek |
Elvárt viselkedésmódok, attitűdök |
Önállóság és felelősség mértéke |
1 |
Elvégzi az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket. |
Alkalmazói szinten ismeri a vendéglátóipari gépek használatát, kezelését. |
Szakszerűen kezeli a pulti és éttermi gépeket. |
Önállóan megítéli a gépek eszközök működőképességét , használhatóságát, meghibásodás esetén jelzi a pincér-vendégtéri szakember felé. |
2 |
Előkészíti a vendégteret a vendégek fogadására. |
Alapszinten ismeri az éttermi előkészítő műveleteket, ismeri az éttermi eszközöket és a terítés szabályait. |
Törekszik precízen, szakszerűen, pontosan végezni a feladatát. |
Részben önállóan képes a feladatot elvégezni, betartja a szakmai szabályokat. |
3 |
Naprakész ismeretekkel rendelkezik az árukészletről, részt vesz az áru szakszerű mennyiségi és minőségi, valamint érték szerinti átvételében, tárolásában és dokumentálásában. |
Alkalmazói szinten ismeri az áruátvétel és a raktározás szabályait, dokumentumait, megérti a számla adatait, részeit. |
Törekszik precíz munkát végezni az áruk kezelésében, dokumentálásában. |
Részben önállóan képes az áruátvétel lebonyolítására, a raktárak rendjének betartására, a dokumentáció vezetésére. |
4 |
Rendet tart üzemelés közben a munkakörnyezetéb en, az étteremben, az office-ban. |
Alkalmazói szinten ismeri a munkakörnyezetet, a rá vonatkozó belső szabályzatokat. |
Törekszik a rend kialakítására és megőrzésére, szem előtt tartja a higiéniai és egyéb szabályokat. |
Az üzlet üzemelése közben utasításra rendet tart, közben munkatársaival folyamatosan együttműködik. |
5 |
Napi feladatai során a munkavédelmi, balesetvédelmi, tűz és környezetvédelmi előírásokat, valamint az alapvető élelmiszer biztonsági előírásokat követi. |
Alapszinten ismeri munkavédelmi, balesetvédelmi, tűz és környezetvédelmi előírásokat, rendelkezik alapvető élelmiszer biztonsági ismeretekkel. |
Törekszik szakszerűen, az előírásoknak megfelelően végezni munkáját. |
A munkavédelmi, balesetvédelmi, tűz és környezetvédelmi előírásokat betartja. |
6 |
Közreműködik a különböző részlegek leltárfelvételi tevékenységében, |
Alapszinten ismeri a leltározásra vonatkozó előírásokat, a leltárak |
Törekszik precíz munkát végezni, az adatokat pontosan rögzíteni, elkerülni a leltárhiányt. |
Betartja a leltározásra vonatkozó belső szabályzatot. A leltározást |
|
segítséget nyújt a leltár lebonyolításában. |
rendszerességét, az azokhoz kapcsolódó bizonylatokat. |
|
rendszeresen végrehajtja munkatársaival együttműködve. |
szabályok – |
- A részszakma követelményeinek teljesítését mérő szakmai vizsga
- Szakmai vizsgára bocsátás feltétele:
a részszakma megszerzésére irányuló képzés teljesítése
- Projektfeladat
- A vizsgatevékenység megnevezése: Pincérsegéd gyakorlati feladatok
- A vizsgatevékenység leírása:
A vizsgázó egyszerű éttermi terítést végez 2 főre, mely során eltérő szalvétahajtogatási módokat mutat be (minimum 2 félét). Bemutatja az asztalon található és a vizsgabizottság által kijelölt egyéb éttermi eszközöket (minimum 10 db-ot).
Bemutatja a szabályos tányérfogást és tálcavitelt. Készít egy adag eszpresszó kávét.
A vizsga során a vizsgabizottság szakmai beszélgetés során meggyőződik szakmai tudásáról is. (általános felszolgálási szabályok, alapvető italismeret, szakmai ismeretek.).
- A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
- A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 100 %
- A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
Személyi higiénia: tiszta, ápolt külső, megfelelő munkaruházat |
10% |
Terítés szabályainak betartása |
20% |
Eszközök tisztasága |
10% |
Az éttermi eszközök ismerete |
10% |
Tányérfogás, tálcavitel gyakorlati alkalmazása |
10% |
Kávékészítés menete |
20% |
Szakmai elméleti tudás (étel-, italismeret, szakmai ismeretek) |
20% |
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.