A szakmai vizsga leírása, mérésének, értékelésének szempontjai
A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
Központi interaktív vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: Kombinált online vizsga
A vizsgatevékenység leírása
- Szezonális alapanyagok használata – feleletválasztó feladat (többszörös választás)
- Heti vagy alkalmi menü összeállítása – feleletalkotó feladat (kiegészítés)
- Rendezvényekkel kapcsolatos teendők – feleletalkotó feladat (rövid válasz)
- Áruátvétel – feleletválasztó feladat (válaszok illesztése)
- Élelmiszer és árukészlet ellenőrzése – feleletalkotó (kiegészítés)
- Anyagfelhasználás kiszámítása – feleletalkotó (kiegészítés)
- Vételezés, rendelési mennyiség megállapítása – feleletalkotó (rövid számítás)
- Raktározás – feleletválasztó feladat (többszörös választás, válaszok illesztése)
- Árképzés – feleletalkotó (rövid számítás)
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 20%
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
Szezonális alapanyagok használata – feleletválasztó feladat (többszörös választás) 10%
Heti vagy alkalmi menü összeállítása – feleletalkotó feladat (kiegészítés) |
20% |
Rendezvényekkel kapcsolatos teendők – feleletalkotó feladat (rövid válasz) |
10% |
Áruátvétel – feleletválasztó feladat (válaszok illesztése) |
10% |
Élelmiszer és árukészlet ellenőrzése – feleletalkotó (kiegészítés) |
10% |
Anyagfelhasználás kiszámítása – feleletalkotó (kiegészítés) |
10% |
Vételezés, rendelési mennyiség megállapítása – feleletalkotó (rövid számítás) |
10% |
Raktározás – feleletválasztó feladat (többszörös választás, válaszok illesztése) |
10% |
Árképzés – feleletalkotó (rövid számítás) |
10% |
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%- át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: Gyakorlati vizsga
A vizsgatevékenység leírása:
1, Vizsgarész: Portfólió: a tanuló haladásáról és eredményeiről, munkáiból összeállított, a mentoráló gyakorlati oktató vagy szaktanár által hitelesített
Tartalma: (kötelezően tartalmazza a következő terület mindegyikére vonatkozóan elkészített dokumentumokat)
A tanuló szakmai fejlődését alátámasztó dokumentum tartalmazza:
- A szakmai oktatás során végzett legalább 2 ételkészítési termékcsoport egyéni feladatmegoldásait, szakmai észrevételeit, a tanuló által készített termékek bemutatását. Minden terméket képekkel kell illusztrálni
- Beszámoló munkahelyi rendezvényekről, versenyekről, kiállításokról szakmai továbbfejlődés lehetőségeiről fényképekkel szakmai leírással
- Önéletrajz
- Önreflexió az egész portfólióra vonatkozóan: jövőkép, saját tanulási folyamat önértékelése erre reflektálás
Formája: PDF dokumentum összeállítása szöveges anyagokból, képekből.
Terjedelem: Minimum 8, maximum 10 db A4-es oldal fedlap (téma megnevezése, készítő megnevezése, dátum), tartalomjegyzék és mellékletek nélkül. A képek mellékletben szerepeltethetők a minimum terjedelmen felül, ezeket a szöveg megfelelő helyén kell meghivatkozni
Betűforma és nagyság: Times New Roman betűtípus 12-es betűnagyság. A portfólió elkészítésére rendelkezésre álló idő: 6 hónap.
A portfólió leadási határidejét a vizsgaszervező határozza meg.
2, Vizsgarész: Menüsor elkészítése
A vizsga előtt 180 nappal megismert, 4 db, a vizsgaszervező által összeállított nyersanyagkosárhoz (szezonális és regionális alapanyagokat tartalmaz) a jelöltnek össze kell állítania kosaranként 4 db négyfogásos menüsort, azaz összesen 16 db menüsort. A menüsoroknak tartalmaznia kell az ételek receptúráját és technológiai leírását. A menüsort úgy kell összeállítania, hogy az előkészítésre 30 perc, az elkészítésére maximum 225 perc áll rendelkezésre a szakmai vizsgán.
A vizsgázó által összeállított menüsorokat az első vizsgatevékenységet megelőző 14. napig le kell adnia a vizsgaszervező részére. A vizsgabizottságnak döntést kell hoznia, hogy a leadott menük megfelelnek-e a szakmai elvárásoknak. A menüsorok elfogadásáról vagy elutasításáról a vizsgázót a vizsga megkezdését megelőzően, legalább 24 órával korábban értesíti a vizsgaszervező.
Elutasítás esetén: a vizsgázó nem főzheti le a saját maga által összeállított menüsorok egyikét sem. Amennyiben a 4 menüsor nem felel meg a szakmai elvárásoknak, a vizsgabizottság összeállít a vizsgázó számára a korábban megadott nyersanyagkosarak alapján egy pótmenüt, melyet előzetesen nem bocsájt a vizsgázó rendelkezésére. A vizsga napján a vizsgázó ezt a pótmenüsort főzi le.
Elfogadás esetén:
Amennyiben az előzetesen összeállított 4 menüsor megfelel a szakmai elvárásoknak a vizsgázó a vizsga napján nyersanyagkosarat húz (az előzetesen összeállított 4 nyersanyagkosarak közül) és a kihúzott nyersanyagkosárra saját maga által előzetesen összeállított és a vizsgabizottság által jóváhagyott négyfogásos menüjét főzi le. A vizsgabizottság az előzetesen megtervezett menübe, kötelezően a vizsga napján kijelöl egy új alapanyagot vagy technológiát, amit a vizsgázónak be kell építenie a tervezett menüsorba, a vizsga napján.
A vizsgázó feladata:
A vizsgán a szakmai előírásoknak megfelelő tiszta, teljes munkaruházatban jelenjen meg. A receptúrának megfelelő árut vegyen fel a vizsgaszervező által kijelölt személytől, munkaterületén tartsa be a higiéniai előírásokat. Az összeállított menüsort a receptúra alapján el kell készítenie 4 fő részére, majd az ételeket tálalnia kell.
A nyersanyagokat a vizsgaszervező részéről a vizsgára úgy kell előkészíteni, hogy azok további előkészítése 15 – 30 perc alatti időintervallumban megoldható legyen, a vizsgázó az előkészítő tevékenységét maximum 30 perc után be kell, hogy fejezze.
A vizsgát 255 perc (4 óra és 15 perc) leteltével be kell fejezni.
A gyakorlati vizsga tárgyához kapcsolódó szakmai beszélgetés a tanult idegen nyelven Időtartam: 20 perc
- szakmai szókincs
- konkrétumok ismertetése a beszélgetés során
- munkafolyamatok ismertetése
- idegennyelv-használat nyelvhelyessége
- szakmai szókincs
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 275 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 80%
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
1, Portfólió
Portfólió tartalma |
Elérhető százalék |
A szakmai oktatás során végzett legalább 2 ételkészítési temékcsopor feladatmegoldásait, szakmai észrevételeit, a tanuló által készített termékek bemutatását fényképekkel szakmai leírással |
40% |
Beszámoló fényképekkel szakmai leírással munkahelyi rendezvényekről, versenyekről, kiállításokról szakmai továbbfejlődés lehetőségeiről. |
30% |
Önéletrajz |
10% |
Reflexiót tartalmazó dokumentum, mely értékeli saját fejlődését a képzés során |
20% |
B) Menüsor elkészítése |
|
A vizsgázó ruházata, személyi higiéniája |
5% |
Mise en place |
5% |
Tisztítás, darabolás, vágás |
10% |
Hőkezelés megfelelősége |
10% |
Étel tálalási megjelenése |
5% |
A menü komplexitása |
10% |
A fogások elemeinek arányossága |
10% |
Munkaterület tisztasága |
10% |
A vizsgázó kreativitása |
5% |
Az ételek íze |
10% |
Szakmai beszélgetés magyar és idegen nyelven
A két vizsgarész aránya: |
20% |
- Portfólió 20%
- Menüsor elkészítése 8%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.
- Bain marie
- Burgonyakoptató – burgonya szeletelő – zöldség szeletelő
- Egyetemes konyhagép
- Elektromos kisgépek
- Főző-sütőedények
- Főzőüst
- Grillező – rostlap
- Húsdaráló
- Hűtők – fagyasztók – sokkolók
- Kézi szerszámok
- Kézi turmix
- Kombisütő – gőzpároló
- Konfitáló – lassú sütő
- Konyhai kiegészítő eszközök
- Kutter – pépesítő
- Mérleg
- Mikrohullámú készülékek
- Mosogatógép – edénytisztító gép – evőeszköz szárító
- Mosogatómedencék
- Munkaasztalok
- Olaj-gyorssütő
- Regeneráló szekrény
- Rostsütő
- Rozsdamentes pultok állványok
- Salamander
- Salátacentrifuga
- Serpenyők
- Sokkoló
- Sous-vide gép
- Sütők
- Számítógép
- Szeletelő
- Tűzhelyek
- Vágólapok
- Vákuumcsomagoló gép
A vizsgatevékenységek alóli felmentések speciális esetei, módja, és feltételei:–
A szakmai vizsga eredményébe az ágazati alapvizsgát az alábbi súlyaránnyal kell beszámítani: Ágazati alapvizsga: 20%, Szakmai vizsga: 80%
A vizsgán használható segédeszközökre és egyéb dokumentumokra vonatkozó részletes szabályok:–
Részszakma
Részszakma alapadatai
- A részszakma megnevezése: Szakácssegéd
- A részszakma órakerete: 600 óra
- A részszakma besorolása az Európai Képesítési Keretrendszer szerint: 2
- A részszakma besorolása a Magyar Képesítési Keretrendszer szerint: 2
- A részszakma besorolása a Digitális Kompetencia Keretrendszer szerint: 3
A részszakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
A szakácssegéd a meleg és hidegkonyhai munka során kiegészítő és segítő munkát végez. Feladata a szakácsok munkájának segítése. Napi munkatevékenységét felettesei utasítása alapján végzi. Konkrét feladatai közé tartozik a vendéglátó termelés során használt alapanyagok és nyersanyagok tisztítása és előkészítése. Zöldségeket, gyümölcsöket tisztít, pucol, darabol, szeletel és előkészíti azokat a főzéshez, sütéshez. Felelőssége a konyha tisztántartása, higiénia előírások betartása. Munkáját és feladatait minden esetben nagy odafigyeléssel és pontossággal végzi. |
A részszakma legjellemzőbb FEOR száma
Részszakma megnevezése |
FEOR-szám |
FEOR megnevezése |
Szakácssegéd |
9236 |
Konyhai kisegítő |
A szakképzésbe történő belépés feltételei
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése
- Alkalmassági követelmények
- Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges
- Eszközjegyzék a részszakmákra
- Burgonyakoptató – burgonyaszeletelő – zöldség szeletelő
- Egyetemes konyhagép
- Elektromos kisgépek
- Főző-sütőedények
- Kézi szerszámok
- Kézi turmix
- Mérleg
- Mosogatógép – edénytisztító gép – evőeszköz szárító
- Mosogatómedencék
- Munkaasztalok
- Olaj-gyorssütő
Részszakma szakmai kimeneti követelményei
Sorszám |
Készségek, képességek |
Ismeretek |
Elvárt viselkedésmódok, attitűdök |
Önállóság és felelősség mértéke |
1 |
Megérti, értelmezi a felettesei (vezetőszakács, főszakács, élelmezésvezető, főszakács helyettes, élelmezésvezető helyettes) kéréseit, utasításait. |
Ismeri a vendéglátó üzletben működő hierarchiát, munkaköri leírásában szereplő pontos feladatait. |
Törekszik a kiadott utasítások pontos végrehajtására. |
A feladat elvégzése közben erkölcsi és anyagi felelőssége tudatában cselekszik. |
2 |
Kiválasztja a zöldség, gyümölcs és húsfélék előkészítéshez, daraboláshoz szükséges eszközöket, kézi szerszámokat, továbbá egy adott ételhez a receptúrában szereplő megfelelő alapanyagokat. |
Ismeri a zöldség, gyümölcs és hús előkészítéshez, illetve daraboláshoz használt, konyhai kéziszerszámokat, eszközöket és azokat biztonságosan használja. Ismeri a FIFO elvet. Alapszinten ismeri a vendéglátásban használt alapanyagokat és azok legjellemzőbb tulajdonságait. |
Végrehajtja a kiszabott feladatot, gazdaságosan és esztétikusan végez előkészítő és tisztító műveleteket. Törekszik a megfelelő minőségű nyersanyag kiválasztására. Társas helyzetekben figyel a körülötte lévőkre, képes a balesetveszélyes helyezeteket megelőzni és elhárítani. |
A balesetvédelmi és munkavédelmi előírások betartása mellett, önállóan dolgozik, betartva a FIFO elvet, szükség szerint érzékszerveire hagyatkozva sorrendet változtat. |
3 |
Munkáját a vendéglátásra vonatkozó munkabiztonsági és egészségvédelmi környezetvédelmi szabályok, előírások alapján végzi. |
Ismeri a munkabiztonsági, balesetelhárítási tűzbiztonsági előírásokat, a teendőket rendkívüli esetekben. Ismeri a környezetvédelmi előírásokat. |
Felelősségteljesen viselkedik, probléma esetén higgadtan hajtja végre a szükséges teendőket. |
Betartja a munkabiztonsági, egészségvédelmi, balesetelhárítási tűzbiztonsági környezetvédelmi előírásokat. |
5 |
Az ételek receptúráiban szereplő mennyiségeket, kiméri. |
Ismeri a tömeg és űrtartalom mértékegységeket, a mértékegységek átváltását, tárázás helyes alkalmazását, a mérés műveletét. |
Törekszik a receptúrában szereplő mértékegységek pontos betartására. |
Önállóan végzi mérési feladatait, érzi a felelősségét az ételekhez szükséges pontos mennyiségű nyersanyagelőkész ítésnek. |
- A részszakma követelményeinek teljesítését mérő szakmai vizsga
- Szakmai vizsgára bocsátás feltétele: a részszakma megszerzésére irányuló képzés teljesítése
- Projektfeladat
- A vizsgatevékenység megnevezése: Gyakorlati feladat
- A vizsgatevékenység leírása: A vizsgázó feladata:
- Négyféle zöldséget tisztít, azt négyféle különböző és szabályos formára vágja.
- Konyhában megtalálható előkészítő gépeket szakszerűen beüzemeli, tisztán tartja, szét és összeszereli, legalább 3 különböző gép esetében.
- Feladata elvégzése közben betartja a munkabiztonsági és egészségvédelmi, balesetvédelmi és környezetvédelmi szabályokat.
- A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
- A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 100 %
10.8.4 A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai: |
|
A vizsgázó ruházata, személyi higiéniája |
10% |
Tisztítás, darabolás, vágás szabályossága |
20% |
Munkaterület tisztasága |
20% |
Szakszerű eszköz használat |
10% |
Előkészítő gépek szakszerű szét és összeszerelése és tisztántartása |
20% |
Betartja a munka és balesetvédelmi szabályokat |
20% |
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%- át elérte.