Skip to content
Békés Vármegyei VizsgaközpontBékés Vármegyei Vizsgaközpont
  • Kezdőlap
  • KEOR
  • Meghirdetett vizsgák
  • Vizsgáztatóknak
    • Pályázatok
  • Vizsgázóknak
    • Vizsgák
    • Vizsgahelyszínek
    • Tájékoztató füzet az alapszakmákról
    • Vizsgahelyszíneknek
  • Közérdekű információk
    • Adatkezelési tájékoztató
    • Vizsgaszabályzat
    • Szervezeti és működési szabályzat
    • Pártatlansági nyilatkozat
    • Panaszkezelési és jogorvoslati eljárásrend
    • Működési politika
    • Minőségpolitika
    • Adatkezelési szabályzat
    • Integritás szabályzat
    • Különleges és rendkívüli események eljárásrend
    • Esélyegyenlőségi és fenntarthatósági politika
    • Esélyegyenlőségi szabályzat
    • Etikai szabályzat és etikai kódex
    • Szakmai beszámoló
    • Irányítási kézikönyv
    • Archivum
      • Adatkezelési tájékoztató
      • Szervezeti és működési szabályzat
      • Vizsgaszabályzat
  • Kapcsolat
 

Szakács

Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás

KEOR választás

  • Nagy- és kiskereskedelem
  • Ápolás és szülésznőképzés
  • Élelmiszergyártás
  • Fodrászat és szépségápolás
  • Gépgyártás, műszer- és fémipar
  • Gyermek- és ifjúságvédelem
  • Háztartási szolgáltatások
  • Idősek és fogyatékos felnőttek gondozása
  • Oktatás, m.n.s.
  • Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
  • Szociális munka és tanácsadás
  • Titkársági és irodai munka
  • Leírás

Szakács

A szakmai vizsga leírása, mérésének, értékelésének szempontjai

A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.


Központi interaktív vizsga

A vizsgatevékenység megnevezése: Kombinált online vizsga

A vizsgatevékenység leírása

  • Szezonális alapanyagok használata – feleletválasztó feladat (többszörös választás)
  • Heti vagy alkalmi menü összeállítása – feleletalkotó feladat (kiegészítés)
  • Rendezvényekkel kapcsolatos teendők – feleletalkotó feladat (rövid válasz)
  • Áruátvétel – feleletválasztó feladat (válaszok illesztése)
  • Élelmiszer és árukészlet ellenőrzése – feleletalkotó (kiegészítés)
  • Anyagfelhasználás kiszámítása – feleletalkotó (kiegészítés)
  • Vételezés, rendelési mennyiség megállapítása – feleletalkotó (rövid számítás)
  • Raktározás – feleletválasztó feladat (többszörös választás, válaszok illesztése)
  • Árképzés – feleletalkotó (rövid számítás)

 

A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc

A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 20%

A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:

 

Szezonális alapanyagok használata – feleletválasztó feladat (többszörös választás) 10%

Heti vagy alkalmi menü összeállítása – feleletalkotó feladat (kiegészítés)

20%

Rendezvényekkel kapcsolatos teendők – feleletalkotó feladat (rövid válasz)

10%

Áruátvétel – feleletválasztó feladat (válaszok illesztése)

10%

Élelmiszer és árukészlet ellenőrzése – feleletalkotó (kiegészítés)

10%

Anyagfelhasználás kiszámítása – feleletalkotó (kiegészítés)

10%

Vételezés, rendelési mennyiség megállapítása – feleletalkotó (rövid számítás)

10%

Raktározás – feleletválasztó feladat (többszörös választás, válaszok illesztése)

10%

Árképzés – feleletalkotó (rövid számítás)

10%

A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%- át elérte.

Projektfeladat

A vizsgatevékenység megnevezése: Gyakorlati vizsga

A vizsgatevékenység leírása:

1, Vizsgarész: Portfólió: a tanuló haladásáról és eredményeiről, munkáiból összeállított, a mentoráló gyakorlati oktató vagy szaktanár által hitelesített

Tartalma: (kötelezően tartalmazza a következő terület mindegyikére vonatkozóan elkészített dokumentumokat)

A tanuló szakmai fejlődését alátámasztó dokumentum tartalmazza:

  • A szakmai oktatás során végzett legalább 2 ételkészítési termékcsoport egyéni feladatmegoldásait, szakmai észrevételeit, a tanuló által készített termékek bemutatását. Minden terméket képekkel kell illusztrálni
  • Beszámoló munkahelyi rendezvényekről, versenyekről, kiállításokról szakmai továbbfejlődés lehetőségeiről fényképekkel szakmai leírással
  • Önéletrajz
  • Önreflexió az egész portfólióra vonatkozóan: jövőkép, saját tanulási folyamat önértékelése erre reflektálás

 

Formája: PDF dokumentum összeállítása szöveges anyagokból, képekből.

Terjedelem: Minimum 8, maximum 10 db A4-es oldal fedlap (téma megnevezése, készítő megnevezése, dátum), tartalomjegyzék és mellékletek nélkül. A képek mellékletben szerepeltethetők a minimum terjedelmen felül, ezeket a szöveg megfelelő helyén kell meghivatkozni

Betűforma és nagyság: Times New Roman betűtípus 12-es betűnagyság. A portfólió elkészítésére rendelkezésre álló idő: 6 hónap.

A portfólió leadási határidejét a vizsgaszervező határozza meg.

 

2, Vizsgarész: Menüsor elkészítése

A vizsga előtt 180 nappal megismert, 4 db, a vizsgaszervező által összeállított nyersanyagkosárhoz (szezonális és regionális alapanyagokat tartalmaz) a jelöltnek össze kell állítania kosaranként 4 db négyfogásos menüsort, azaz összesen 16 db menüsort. A menüsoroknak tartalmaznia kell az ételek receptúráját és technológiai leírását. A menüsort úgy kell összeállítania, hogy az előkészítésre 30 perc, az elkészítésére maximum 225 perc áll rendelkezésre a szakmai vizsgán.

 

A vizsgázó által összeállított menüsorokat az első vizsgatevékenységet megelőző 14. napig le kell adnia a vizsgaszervező részére. A vizsgabizottságnak döntést kell hoznia, hogy a leadott menük megfelelnek-e a szakmai elvárásoknak. A menüsorok elfogadásáról vagy elutasításáról a vizsgázót a vizsga megkezdését megelőzően, legalább 24 órával korábban értesíti a vizsgaszervező.

 

Elutasítás esetén: a vizsgázó nem főzheti le a saját maga által összeállított menüsorok egyikét sem. Amennyiben a 4 menüsor nem felel meg a szakmai elvárásoknak, a vizsgabizottság összeállít a vizsgázó számára a korábban megadott nyersanyagkosarak alapján egy pótmenüt, melyet előzetesen nem bocsájt a vizsgázó rendelkezésére. A vizsga napján a vizsgázó ezt a pótmenüsort főzi le.

Elfogadás esetén:

Amennyiben az előzetesen összeállított 4 menüsor megfelel a szakmai elvárásoknak a vizsgázó a vizsga napján nyersanyagkosarat húz (az előzetesen összeállított 4 nyersanyagkosarak közül) és a kihúzott nyersanyagkosárra saját maga által előzetesen összeállított és a vizsgabizottság által jóváhagyott négyfogásos menüjét főzi le. A vizsgabizottság az előzetesen megtervezett menübe, kötelezően a vizsga napján kijelöl egy új alapanyagot vagy technológiát, amit a vizsgázónak be kell építenie a tervezett menüsorba, a vizsga napján.

 

A vizsgázó feladata:

A vizsgán a szakmai előírásoknak megfelelő tiszta, teljes munkaruházatban jelenjen meg. A receptúrának megfelelő árut vegyen fel a vizsgaszervező által kijelölt személytől, munkaterületén tartsa be a higiéniai előírásokat. Az összeállított menüsort a receptúra alapján el kell készítenie 4 fő részére, majd az ételeket tálalnia kell.

 

A nyersanyagokat a vizsgaszervező részéről a vizsgára úgy kell előkészíteni, hogy azok további előkészítése 15 – 30 perc alatti időintervallumban megoldható legyen, a vizsgázó az előkészítő tevékenységét maximum 30 perc után be kell, hogy fejezze.

A vizsgát 255 perc (4 óra és 15 perc) leteltével be kell fejezni.

 

A gyakorlati vizsga tárgyához kapcsolódó szakmai beszélgetés a tanult idegen nyelven Időtartam: 20 perc

  • szakmai szókincs
  • konkrétumok ismertetése a beszélgetés során
  • munkafolyamatok ismertetése
  • idegennyelv-használat nyelvhelyessége
  • szakmai szókincs

 

A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 275 perc

A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 80%

A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:

1, Portfólió

Portfólió tartalma

Elérhető százalék

A szakmai oktatás során végzett legalább 2 ételkészítési

temékcsopor feladatmegoldásait, szakmai észrevételeit, a tanuló által készített termékek

bemutatását fényképekkel szakmai leírással

40%

Beszámoló fényképekkel szakmai leírással                       munkahelyi rendezvényekről, versenyekről, kiállításokról                       szakmai továbbfejlődés lehetőségeiről.

30%

Önéletrajz

10%

Reflexiót                       tartalmazó dokumentum, mely értékeli saját fejlődését a képzés során

20%

 

B) Menüsor elkészítése

 

A vizsgázó ruházata, személyi higiéniája

5%

Mise en place

5%

Tisztítás, darabolás, vágás

10%

Hőkezelés megfelelősége

10%

Étel tálalási megjelenése

5%

A menü komplexitása

10%

A fogások elemeinek arányossága

10%

Munkaterület tisztasága

10%

A vizsgázó kreativitása

5%

Az ételek íze

10%

Szakmai beszélgetés magyar és idegen nyelven

 

A két vizsgarész aránya:

20%

  1. Portfólió 20%
  2. Menüsor elkészítése 8%

 

A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.

  • Bain marie
  • Burgonyakoptató – burgonya szeletelő – zöldség szeletelő
  • Egyetemes konyhagép
  • Elektromos kisgépek
  • Főző-sütőedények
  • Főzőüst
  • Grillező – rostlap
  • Húsdaráló
  • Hűtők – fagyasztók – sokkolók
  • Kézi szerszámok
  • Kézi turmix
  • Kombisütő – gőzpároló
  • Konfitáló – lassú sütő
  • Konyhai kiegészítő eszközök
  • Kutter – pépesítő
  • Mérleg
  • Mikrohullámú készülékek
  • Mosogatógép – edénytisztító gép – evőeszköz szárító
  • Mosogatómedencék
  • Munkaasztalok
  • Olaj-gyorssütő
  • Regeneráló szekrény
  • Rostsütő
  • Rozsdamentes pultok állványok
  • Salamander
  • Salátacentrifuga
  • Serpenyők
  • Sokkoló
  • Sous-vide gép
  • Sütők
  • Számítógép
  • Szeletelő
  • Tűzhelyek
  • Vágólapok
  • Vákuumcsomagoló gép

 

A vizsgatevékenységek alóli felmentések speciális esetei, módja, és feltételei:–

A szakmai vizsga eredményébe az ágazati alapvizsgát az alábbi súlyaránnyal kell beszámítani: Ágazati alapvizsga: 20%, Szakmai vizsga: 80%

A vizsgán használható segédeszközökre és egyéb dokumentumokra vonatkozó részletes szabályok:–

 

Részszakma 

Részszakma alapadatai

  • A részszakma megnevezése: Szakácssegéd
  • A részszakma órakerete: 600 óra
  • A részszakma besorolása az Európai Képesítési Keretrendszer szerint: 2
  • A részszakma besorolása a Magyar Képesítési Keretrendszer szerint: 2
  • A részszakma besorolása a Digitális Kompetencia Keretrendszer szerint: 3

A részszakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása

A szakácssegéd a meleg és hidegkonyhai munka során kiegészítő és segítő munkát végez. Feladata a szakácsok munkájának segítése. Napi munkatevékenységét felettesei utasítása alapján végzi. Konkrét feladatai közé tartozik a vendéglátó termelés során használt alapanyagok és nyersanyagok tisztítása és előkészítése. Zöldségeket, gyümölcsöket tisztít, pucol, darabol, szeletel és előkészíti azokat a főzéshez, sütéshez. Felelőssége a konyha tisztántartása, higiénia előírások betartása. Munkáját és feladatait minden esetben nagy odafigyeléssel és pontossággal végzi.

 

A részszakma legjellemzőbb FEOR száma

Részszakma megnevezése

FEOR-szám

FEOR megnevezése

Szakácssegéd

9236

Konyhai kisegítő

 

A szakképzésbe történő belépés feltételei

  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy a Dobbantó program elvégzése
  • Alkalmassági követelmények
    • Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
    • Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges
  • Eszközjegyzék a részszakmákra
  • Burgonyakoptató – burgonyaszeletelő – zöldség szeletelő
  • Egyetemes konyhagép
  • Elektromos kisgépek
  • Főző-sütőedények
  • Kézi szerszámok
  • Kézi turmix
  • Mérleg
  • Mosogatógép – edénytisztító gép – evőeszköz szárító
  • Mosogatómedencék
  • Munkaasztalok
  • Olaj-gyorssütő

 

Részszakma szakmai kimeneti követelményei

 

Sorszám

Készségek, képességek

 

Ismeretek

Elvárt

viselkedésmódok, attitűdök

Önállóság és felelősség mértéke

 

 

 

 

1

Megérti, értelmezi a felettesei

(vezetőszakács, főszakács,

élelmezésvezető, főszakács helyettes,

élelmezésvezető helyettes) kéréseit, utasításait.

 

Ismeri a vendéglátó

üzletben működő hierarchiát,

munkaköri

leírásában szereplő pontos feladatait.

 

 

 

Törekszik a kiadott utasítások pontos végrehajtására.

 

 

A feladat

elvégzése közben erkölcsi és anyagi felelőssége

tudatában cselekszik.

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

Kiválasztja a zöldség, gyümölcs és húsfélék

előkészítéshez, daraboláshoz szükséges eszközöket, kézi szerszámokat,

továbbá egy adott ételhez a receptúrában szereplő megfelelő alapanyagokat.

 

Ismeri a zöldség, gyümölcs és hús előkészítéshez, illetve daraboláshoz használt, konyhai kéziszerszámokat, eszközöket és azokat

biztonságosan használja. Ismeri a FIFO elvet.

Alapszinten ismeri a vendéglátásban használt alapanyagokat és azok legjellemzőbb tulajdonságait.

Végrehajtja a kiszabott feladatot, gazdaságosan és esztétikusan végez előkészítő és

tisztító

műveleteket. Törekszik a megfelelő minőségű nyersanyag

kiválasztására.

Társas helyzetekben figyel a körülötte lévőkre, képes a balesetveszélyes helyezeteket

megelőzni és elhárítani.

 

 

 

 

A balesetvédelmi és munkavédelmi előírások betartása mellett, önállóan dolgozik, betartva a FIFO elvet, szükség szerint érzékszerveire hagyatkozva sorrendet változtat.

 

 

 

 

3

Munkáját a vendéglátásra vonatkozó

munkabiztonsági és

egészségvédelmi környezetvédelmi szabályok,

előírások alapján végzi.

Ismeri a

munkabiztonsági, balesetelhárítási tűzbiztonsági

előírásokat, a teendőket rendkívüli

esetekben. Ismeri a környezetvédelmi előírásokat.

 

 

Felelősségteljesen viselkedik, probléma esetén higgadtan hajtja végre a szükséges teendőket.

 

Betartja a munkabiztonsági, egészségvédelmi, balesetelhárítási

tűzbiztonsági környezetvédelmi előírásokat.

 

 

 

5

 

Az ételek receptúráiban szereplő

mennyiségeket, kiméri.

Ismeri a tömeg és űrtartalom

mértékegységeket, a mértékegységek átváltását, tárázás helyes

alkalmazását, a mérés műveletét.

 

Törekszik a receptúrában szereplő

mértékegységek pontos betartására.

Önállóan végzi mérési feladatait, érzi a felelősségét

az ételekhez szükséges pontos mennyiségű

nyersanyagelőkész ítésnek.

 

  • A részszakma követelményeinek teljesítését mérő szakmai vizsga
    • Szakmai vizsgára bocsátás feltétele: a részszakma megszerzésére irányuló képzés teljesítése
    • Projektfeladat
      • A vizsgatevékenység megnevezése: Gyakorlati feladat
      • A vizsgatevékenység leírása: A vizsgázó feladata:
        • Négyféle zöldséget tisztít, azt négyféle különböző és szabályos formára vágja.
        • Konyhában megtalálható előkészítő gépeket szakszerűen beüzemeli, tisztán tartja, szét és összeszereli, legalább 3 különböző gép esetében.
        • Feladata elvégzése közben betartja a munkabiztonsági és egészségvédelmi, balesetvédelmi és környezetvédelmi szabályokat.
      • A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
    • A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 100 %

10.8.4 A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:

 

A vizsgázó ruházata, személyi higiéniája

10%

Tisztítás, darabolás, vágás szabályossága

20%

Munkaterület tisztasága

20%

Szakszerű eszköz használat

10%

Előkészítő gépek szakszerű szét és összeszerelése és tisztántartása

20%

Betartja a munka és balesetvédelmi szabályokat

20%

 

A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%- át elérte.

jelentkezem
  • Adatkezelési szabályzat
  • Adatkezelési tájékoztató
Copyright 2025 © GYSZC
  • Kezdőlap
  • KEOR
  • Meghirdetett vizsgák
  • Vizsgáztatóknak
    • Pályázatok
  • Vizsgázóknak
    • Vizsgák
    • Vizsgahelyszínek
    • Tájékoztató füzet az alapszakmákról
    • Vizsgahelyszíneknek
  • Közérdekű információk
    • Adatkezelési tájékoztató
    • Vizsgaszabályzat
    • Szervezeti és működési szabályzat
    • Pártatlansági nyilatkozat
    • Panaszkezelési és jogorvoslati eljárásrend
    • Működési politika
    • Minőségpolitika
    • Adatkezelési szabályzat
    • Integritás szabályzat
    • Különleges és rendkívüli események eljárásrend
    • Esélyegyenlőségi és fenntarthatósági politika
    • Esélyegyenlőségi szabályzat
    • Etikai szabályzat és etikai kódex
    • Szakmai beszámoló
    • Irányítási kézikönyv
    • Archivum
      • Adatkezelési tájékoztató
      • Szervezeti és működési szabályzat
      • Vizsgaszabályzat
  • Kapcsolat

Belépés

Elfelejtett jelszó?