A szakmai vizsga leírása, mérésének, értékelésének szempontjai
A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
Írásbeli vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: Szállodahajós, szállodai személyzet elméleti ismeretei
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
- allergéntáblázat piktogramokkal
- HACCP és USPHS szabályaiból kifejtős illetve teszt kérdéssor
- italismeret
- felszolgálási módozatok és etikett
- tisztító- és ápolószerek kategóriái és felhasználási ismeretei
- ajánlatkészítés üzleti levélben anyanyelven
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 120 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 40%
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
Szállodahajós, szállodai személyzet elméleti ismeretei írásbeli vizsga értékelőlapja – feladatok fontosságának százalékos megoszlása |
|
HACCP és USPHS szabályaiból kifejtős illetve teszt kérdéssor |
20% |
felszolgálási módozatok és etikett |
20% |
tisztító- és ápolószerek kategóriái és felhasználási ismeretei |
20% |
allergéntáblázat piktogramokkal |
15% |
ajánlatkészítés üzleti levélben anyanyelven |
15% |
italismeret |
10% |
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 51%-át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: Gyakorlati feladatmegoldás
- Vizsgarész: Szakmai beszélgetés anyanyelven és idegen nyelven
- Vizsgarész:
a.) vizsgafeladat: 2 fő éttermi vendég kiszolgálása étel- és italfogyasztással
b.) vizsgafeladat: Kétfogásos étel elkészítése és tálalása receptúra alapján 2 fő részére
Megfelelő öltözet a projektfeladat vizsgáján:
- vizsgarész: sötét öltöny/térdig érő kosztüm, fehér ing, nyakkendő/sál, bőrcipő
- vizsgarész: sötét hosszú nadrág / térdig érő szoknya, fehér ing, csokornyakkendő, bőrcipő
- vizsgarész: hosszú nadrág, szakácskabát, sapka, kötény, csúszásmentes biztonsági lábbeli
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
- Vizsgarész: Szakmai beszélgetés, szituációs gyakorlat anyanyelven és idegen nyelven, mely az alábbi részekből tevődik össze
- vendég érkeztetése-tájékoztatása
- panaszkezelés
- Vizsgarész
- vizsgafeladat
- éttermi asztal megterítése 2 fő részére háromfogásos étkezéshez
- rendelésfelvétel anyanyelven és idegen nyelven
- rendelésnek megfelelő softdrink és bor felszolgálása az asztalnál
- konyha által elkészített kétfogásos étel szakszerű szervírozása angol módban
- éttermi szoftver kezelése: rendelés felütése, blokkolása
- vizsgafeladat
- két fogás (leves+főétel) elkészítése kapott receptúra alapján
- alapanyagok kimérése és előkészítése
- megfelelő konyhai technológia használatával történő elkészítés
- a készétel aktuális trendnek megfelelő tálalása
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 240 perc, melynek megoszlása:
- vizsgarész – 30 perc 2a. vizsgarész – 60 perc 2b. vizsgarész – 150 perc
- A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 60%, mely az alábbi arányokból tevődik össze:
- A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
Gyakorlati vizsga értékelőlapja |
|
90 – 100% |
● vendég érkeztetése és tájékoztatása során szakmaiságát tükrözi, határozottan és érthetően kommunikál ● panaszkezelés során a vizsgázó kompromisszum kész, udvariasan és segítőkészen, szakmai alázattal megoldást keres ● az éttermi asztalt szakszerűen, hiánytalanul megteríti 2 fő részére háromfogásos étkezéshez ● a rendelésfelvétel során a vizsgázó udvarias és részletes, ételt- és italt, valamint főételhez bort ajánl, anyanyelven és idegen nyelven nyelvhelyes ● a vizsgázó a rendelésnek megfelelő italt és bort szakszerűen szolgálja fel az asztalnál ● a konyha által elkészített kétfogásos ételt szakszerűen szervírozza angol módban ● az éttermi szoftverrel önállóan, határozott sebességgel végzi a feladatot ● mindkét fogást ízletesen, tökéletesen, recept hűen elkészíti a kapott receptúra alapján ● a vizsgázó a megfelelő alapanyagokat méri ki és pontosan készíti elő ● a vizsgázó megfelelő konyhai technológiát használva határozott, |
|
pontos, hibátlan és gyors munkát végez, mely során maximális tisztaságban, higiéniai elvárásokat teljesen betartva, minimális hulladékképzéssel dolgozik ● a készételt aktuális trendnek megfelelően tálalja |
80 – 89% |
● vendég érkeztetése és tájékoztatása során határozottan és érthetően kommunikál ● panaszkezelés során a vizsgázó udvariasan és segítőkészen megoldást keres ● az éttermi asztalt hiánytalanul megteríti 2 fő részére háromfogásos étkezéshez ● a rendelésfelvétel során a vizsgázó udvarias, ételt- és italt, valamint főételhez kérésre bort ajánl, anyanyelven és idegen nyelven érthetően kommunikál ● a vizsgázó a rendelésnek megfelelő italt és bort szakszerűen szolgálja fel az asztalnál ● a konyha által elkészített kétfogásos ételt szakszerűen szervírozza ● az éttermi szoftverrel önállóan elvégzi a feladatot ● mindkét fogást ízletesen elkészíti a kapott receptúra alapján ● a vizsgázó a megfelelő alapanyagokat méri ki és készíti elő ● a vizsgázó megfelelő konyhai technológiát használva határozott és pontos munkát végez, mely során maximális tisztaságban, higiéniai elvárásokat betartva, minimális hulladékképzéssel dolgozik ● a készételt dekoratívan tálalja |
70 – 79% |
● vendég érkeztetése és tájékoztatása során érthetően kommunikál ● panaszkezelés során a vizsgázó udvariasan és segítőkészen megoldást keres ● az éttermi asztalt megfelelően teríti meg 2 fő részére háromfogásos étkezéshez ● a rendelésfelvétel során a vizsgázó udvarias, kérésre segít ételt- és italt választani, anyanyelven és idegen nyelven érthetően kommunikál ● a vizsgázó a rendelésnek megfelelő italt és bort felszolgálja az asztalnál ● a konyha által elkészített kétfogásos ételt szervírozza ● az éttermi szoftverrel önállóan elvégzi a feladatot ● mindkét fogást megfelelően elkészíti a kapott receptúra alapján ● a vizsgázó a megfelelő alapanyagokat méri ki és készíti elő ● a vizsgázó megfelelő konyhai technológiát használva végezi feladatát, mely során tisztaságban, higiéniai elvárásokat betartva, elfogadható hulladékképzéssel dolgozik ● az ételeket megfelelően tálalja |
60 – 69% |
● vendég érkeztetése és tájékoztatása során érthetően kommunikál ● panaszkezelés során a vizsgázó udvariasan és segítőkészen megoldást keres |
|
● az éttermi asztalt megteríti 2 fő részére háromfogásos étkezéshez ● anyanyelven és idegen nyelven érthetően, udvariasan kommunikálva felveszi a rendelést ● a vizsgázó a rendelésnek megfelelő italt és bort felszolgálja az asztalnál ● a konyha által elkészített kétfogásos ételt szervírozza ● az éttermi szoftverrel segítséggel elvégzi a feladatot ● mindkét fogást megfelelően elkészíti a kapott receptúra alapján ● a vizsgázó a megfelelő alapanyagokat méri ki és készíti elő ● a vizsgázó megfelelő konyhai technológiát használva végezi feladatát, mely során törekszik arra, hogy tisztaságban, higiéniai elvárásokat betartva dolgozzon ● az ételeket megfelelően tálalja |
0 – 59% |
● vendég érkeztetése és tájékoztatása során zavarosan és hiányosan kommunikál ● a panaszt nem kezeli ● az éttermi asztalt a tisztaság és a szakszerűség hiányában teríti meg 2 fő részére ● a rendelésfelvétel során kommunikációja nem érthető, a kínálattal nincs tisztában ● a vizsgázó képtelen felszolgálni a rendelést ● az éttermi szoftvert segítséggel sem tudja használni ● az ételeket a kapott receptúra alapján sem tudja megfelelően elkészíteni ● a vizsgázó a nem megfelelő alapanyagokat méri ki és/vagy rosszul készíti elő ● a vizsgázó nem megfelelő konyhai technológiát használva végezi feladatát, mely során nem megfelelőek a higiéniai feltételek, az alapanyagokat pazarlóan kezeli ● az ételek nem megfelelően tálalja |
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.