A szakmai vizsga leírása, mérésének, értékelésének szempontjai
A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
.
Egyéb feltételek:
Írásbeli vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: Élelmiszer-előállítási ismeretek
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: 15-20 kérdésből álló feladatsor, melynek témakörei és a témakörök megoszlása a feladatok között:
Élelmiszerhigiéniai ismeretek |
40 % |
Élelmiszeripari minőségbiztosítási ismeretek |
40 % |
Gazdasági és vállalkozási ismeretek |
10 % |
Munkavédelmi és környezetvédelmi ismeretek |
10 % |
A feladatok típusai:
- tesztfeladatok ahol csak egy jó válasz lehetséges és legalább négy válaszlehetőséget kell megadni (a tesztfeladatok aránya az összes feladathoz képest legfeljebb 50%)
- feleletválasztó feladatok a lehetséges válaszok felsorolásával (a feladatok aránya az összes feladathoz képest legfeljebb 30%)
- rövidválaszos feladatok (a feladatok aránya az összes feladathoz képest legfeljebb 20%).
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 20 %
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
A vizsgafeladat értékelése javítási és értékelési útmutató alapján történik.
Értékelési pontszámok megoszlása: |
|
Élelmiszerhigiéniai ismeretek |
40 % |
Élelmiszeripari minőségbiztosítási ismeretek |
40 % |
Gazdasági és vállalkozási ismeretek |
10 % |
Munkavédelmi és környezetvédelmi ismeretek |
10 % |
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 40 %-át elérte.
Projektfeladat
- A vizsgatevékenység megnevezése: bonbon – és cukorkakészítés gyakorlat, szó- beli beszélgetés
- A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
“A” vizsgafeladat: készítsen három különböző fajta bonbont az alábbiak közül:
- gyümölcsbonbonok,
- marcipánbonbonok,
- nugátbonbonok,
- grillázsbonbonok,
- krémbonbonok,
- csokoládébonbonok,
- cukorkabonbonok,
fajtánként minimum 20 maximum 60 db-ot.
„B” feladat: készítésen két különböző fajtájú cukorkát az alábbiak közül:
- zselécukorkák,
- pehelycukorkák,
- fondant cukorkák,
- törökméz
- töltetlen szemes kemény cukorkák,
- töltetlen keménycukorka nyalóka
- töltött keménycukorkák,
fajtánként minimum 0,5 kg maximum 1 kg mennyiségben (nyalóka esetén minimum 10 db ma- ximum 20 db).
A vizsgázó a projekt feladat végrehajtása során az „A” vagy a „B” feladatsort hajtja végre. A vizsgafeladatsornak az „A” és a „B” feladatsor termék csoportjait le kell fednie. A vizsgázó Az elkészült termékeket – ha szükséges, a rendelkezésre bocsátott csomagolóanyag felhasználásá- val becsomagolja, és esztétikus módon bemutatja a vizsgabizottságnak. Az elkészült terméket – a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően – minősíti, a termék készítésével kapcsolat- ban a vizsgabizottsággal szakmai beszélgetést folytat. A beszélgetés során ismertetni kell a feladatot, az elkészült termékek minőségét, az esetleges hibákat és azok megelőzési, kijavítási lehetőségeit. A szakmai beszélgetés időtartama a vizsgaidőn belül maximum 10 perc.
A munka során a vizsgázó a rendelkezésére álló gépeket és berendezéseket – a munkavédelmi előírások betartásával – üzemelteti, munkáját a higiéniai- és élelmiszerbiztonsági szabályok figyelembevételével végzi. A termékekhez élelmiszer imitátumok nem használhatóak fel. A csokoládé helyett bevonó masszák nem használhatóak fel. Csak olyan termék fogadható el, amelynek minősége megfelel a vonatkozó jogszabályoknak.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 360 per perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 80 %
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
− |
A termékkészítéshez szükséges nyersanyagok kiszámítása |
(10 %), |
− |
Termékkészítés szakszerűsége |
(30 %), |
− |
Késztermék tömege, érzékszervi tulajdonságai |
(30 %), |
− |
Csomagolás és jelölés szakszerűsége |
(10 %) |
− Termékkészítés higiéniája, élelmiszerbiztonsági és munkavédelmi szabályok betartása (10 %).
− Szakmai beszélgetés (10%)
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60 %-át elérte.