Skip to content
Békés Megyei VizsgaközpontBékés Megyei Vizsgaközpont
  • Kezdőlap
  • KEOR
  • Meghirdetett vizsgák
  • Vizsgáztatóknak
    • Pályázatok
  • Vizsgázóknak
    • Vizsgák
    • Vizsgahelyszínek
    • Tájékoztató füzet az alapszakmákról
    • Vizsgahelyszíneknek
  • Közérdekű információk
    • Adatkezelési tájékoztató
    • Vizsgaszabályzat
    • Szervezeti és működési szabályzat
    • Pártatlansági nyilatkozat
    • Panaszkezelési és jogorvoslati eljárásrend
    • Működési politika
    • Minőség politika
    • Adatkezelési szabályzat
    • Integritás szabályzat
    • Különleges és rendkívüli események eljárásrend
    • Esélyegyenlőségi és fenntarthatósági politika
    • Esélyegyenlőségi szabályzat
    • Etikai szabályzat és etikai kódex
    • Szakmai beszámoló
    • Irányítási kézikönyv
    • Archivum
      • Adatkezelési tájékoztató
      • Szervezeti és működési szabályzat
      • Vizsgaszabályzat
  • Kapcsolat
 

Cukrász szaktechnikus

Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás

KEOR választás

  • Nagy- és kiskereskedelem
  • Ápolás és szülésznőképzés
  • Élelmiszergyártás
  • Fodrászat és szépségápolás
  • Gépgyártás, műszer- és fémipar
  • Gyermek- és ifjúságvédelem
  • Háztartási szolgáltatások
  • Idősek és fogyatékos felnőttek gondozása
  • Oktatás, m.n.s.
  • Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
  • Szociális munka és tanácsadás
  • Titkársági és irodai munka
  • Leírás

Cukrász szaktechnikus

A szakmai vizsga leírása, mérésének, értékelésének szempontjai

Valamennyi előírt képzési évfolyam és az egybefüggő szakmai gyakorlat eredményes teljesítése


Írásbeli vizsga

Központi interaktív vizsga

A vizsgatevénység megnevezése: A vendéglátó gazdálkodással, vezetéssel és marketing- tevékenységgel összefüggő feladatok

A vizsgatevékenység leírása

A vizsgafeladatban az üzleti menedzsment, marketing és protokollhoz kapcsolódó ismereteket méri.

  • Jövedelmezőségi tábla elemzése
  • Anyag-, eszközgazdálkodás
  • Létszám és bérgazdálkodás
  • Elszámoltatás
  • Bizonylatkezelés
  • Árképzés
  • Vezetés a gyakorlatban
  • Marketing
  • Viselkedés és üzleti protokoll

 

A vizsgafeladat megoldása akkor eredményes, ha végrehajtása legalább 40 %-osra értékelhető.

  • A teljes vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
  • A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 25%
  • A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai

 

1.) Jövedelmezőségi tábla elemzése

feleletalkotó

feladat számítás

15%

2.) Anyag-, eszközgazdálkodás

feleletalkotó

feladat számítás

5%

3.) Létszám és bérgazdálkodás

feleletalkotó

feladat számítás

5%

4.) Elszámoltatás

feleletalkotó

számítás

10%

5.) Bizonylatkezelés

feleletválasztós

feladat, többszörös választás,

választások illesztése

10%

6.) Árképzés

feleletalkotó

számítás

10%

7.) Vezetés a gyakorlatban

feleletválasztós

feladat, többszörös választás,

választások illesztése

15%

8.) Marketing

feleletválasztós

feladat, többszörös választás,

15%

 

 

választások

illesztése

 

9.) Viselkedés és üzleti protokoll

feleletválasztós

feladat, többszörös választás,

választások illesztése

15%

 

A vizsga százalékos aránya a vizsgatevékenységen belül: 100%

A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%- át elérte.

 

Projektfeladat

A vizsgatevékenység megnevezése: Cukrász szaktechnikus projektfeladat

A vizsgatevékenység leírása

A vizsgatevékenység két részből áll:

 

A.) Vizsgarész: Portfólió

B.) Vizsgarész: Gyakorlat helyszínén végzett tevékenység, vizsgaproduktum készítése

 

  1. Vizsgarész: Portfólió: a tanuló haladásáról és eredményeiről, munkáiból összeállított, a mentoráló gyakorlati oktató vagy szaktanár által hitelesített

 

Tartalma: (kötelezően tartalmazza a következő terület mindegyikére vonatkozóan elkészített dokumentumokat)

  • A tanuló szakmai fejlődését alátámasztó dokumentum tartalmazza a szakmai oktatás során végzett legalább 4 cukrászati termékcsoport egyéni feladatmegoldásait, szakmai észrevételeit, a tanuló által készített termékek bemutatását. Minden terméket képekkel kell illusztrálni;
  • A tanuló szakmai rendezvényeken, versenyeken, kiállításokon versenyzőként vagy segítőként való részvételének bemutatása, dokumentálása. Minimum 3 rendezvény.
  • Kedvenc szakterületen végzett munka képekkel történő bemutatása
  • 1 db reflexiót tartalmazó dokumentum, mely értékeli saját fejlődését a képzés során. A dokumentum tapasztalati szakmai összegzéssel záruljon.

 

Formája: PDF dokumentum összeállítása szöveges anyagokból, képekből.

Terjedelem: Minimum 12, maximum 15 db A4-es oldal, fedlap (téma megnevezése, készítő neve, dátum), tartalomjegyzék és mellékletek nélkül. A képek mellékletben szerepeltethetők a minimum terjedelmen felül, ezeket a szöveg megfelelő helyén kell meghivatkozni

Betűforma és nagyság: Times New Roman betűtípus 12-es betűnagyság. A portfólió elkészítésére rendelkezésre álló idő: 6 hónap.

A portfólió leadási határidejét a vizsgaszervező határozza meg.

 

A vizsgarész akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.

 

B.) Vizsgarész: A gyakorlat helyszínén végzett tevékenység, vizsgaproduktum elkészítése

A vizsgaszervező által meghatározott nyersanyag kosárból(meghatározott mennyiségben és témakörből),a vizsgázó a saját receptjei és technológiai leírásai alapján, 4 féle terméket tartalmazó terméksort készít, úgy, hogy azok négy különböző termékcsoportból kerülnek összeállításra.

 

A vizsgaszervező összeállít négy db nyersanyagkosarat (1.; 2.; 3.; 4. számú), amelyek tartalmazzák a vizsgatermék elkészítéséhez szükséges alapanyagokat.

Ezen felül a vizsgaszervező meghatároz nyersanyagkosaranként 4 különböző termékcsoportot (A;B;C;D), az alábbiak szerint:

 

A.) Uzsonnasütemény, vagy sós teasütemény vagy édes teasütemény, vagy krémes termékek

B.) Hagyományos készítésű torták, vagy nemzetközi cukrászat, különböző állagú rétegekből álló torták, vagy monodesszert, vagy különleges táplálkozási igény szerint (diétás) készülő torták.

C.) Bonbonok, vagy hideg cukrászati termékek. D.) Kézzel formázott figurák, vagy virágok

 

A vizsgaszervező a vizsga előtt 180 nappal tájékoztatja a vizsgázót és a munkáltatót a 4 különböző nyersanyagkosár (1.; 2.; 3.; 4.számú) tartalmáról és a kosaranként meghatározott  termékcsoportról, továbbá a termékcsoportonként elkészítendő termékfajták számáról.

 

A vizsgaszervező által meghatározott időpontig, az utasítások alapján a vizsgázónak össze kell állítani összesen 4 terméksort (terméksoronként 4 receptet) az alábbiak szerint:

  1. számú nyersanyagkosárból elkészíthető 4 különböző termékcsoporthoz (A; B; C; D) tartozó 4 db termék receptje
  2. számú nyersanyagkosárból elkészíthető 4 különböző termékcsoporthoz (A; B; C; D) tartozó 4 db termék receptje
  3. számú nyersanyagkosárból elkészíthető 4 különböző termékcsoporthoz (A; B; C; D) tartozó 4 db termék receptje
  4. számú nyersanyagkosárból elkészíthető 4 különböző termékcsoporthoz (A; B; C; D) tartozó 4 db termék receptje

 

A vizsgázónak a vizsgatermékek elkészítéséhez szükséges technológiát úgy kell meghatároznia, hogy az elkészítés időtartama ne haladja meg a 400 percet.

 

A vizsgázó a vizsgaszervező részére megküldi a 4 db nyersanyagkosárhoz összeállított terméksor (4 x 4 db) receptjeit, a vizsgaszervező által előzetesen megjelölt időpontig.

 

A vizsgabizottság kiválasztja a vizsgázó által megküldött terméksorok egyikét, és a vizsga megkezdése előtt legalább 24 órával ismerteti döntését a vizsgázóval.

Időtartam: 400 perc

 

A vizsgázó a vizsgabizottság tagjaival szóbeli beszélgetést folytat az általa elkészített termékek munkafolyamatairól, azok munkaszervezési megoldásairól. A vizsgázó az által elkészített termékeket értékesíti a vizsgabizottság számára idegen nyelven.

Időtartam: 20 perc

 

A vizsgarész akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte

 

A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: A.) Vizsgarész: Portfólió

B.) Vizsgarész: Gyakorlat helyszínén végzett tevékenység, vizsgaproduktum készítése

Összesen: 400 perc 2 vizsganap alatt ( 240 + 160) A gyakorlati vizsga 2 napra szervezendő

  1. nap időtartam: 240 perc;

Feladatok: Az első nap előkészíti a nyersanyagokat, elkészíti a termékekhez tartozó félkész termékeket, betölti a termékeket.

  1. nap időtartam: 160 perc;

Feladatok: A második nap a hosszú pihentetésű tésztákat feldolgozza, megsüti, valamint a megfelelő érlelés, pihentetés, kristályosítás után, befejezi a cukrászati késztermékeket, díszítő műveleteket végez és tálal.

 

A vizsgázó a vizsgabizottság tagjaival szóbeli beszélgetést folytat az általa elkészített termékek munkafolyamatairól, azok munkaszervezési megoldásairól. A vizsgázó az által elkészített termékeket értékesíti a vizsgabizottság számára idegen nyelven. Időtartam: 20 perc

 

Teljes vizsgatevékenység ideje: 420 perc

 

A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 75%

Portfólió tartalma

Értékelési szempontok

Elérhető százalék

A szakmai oktatás során végzett, legalább 4 cukrászati

termékcsoport egyéni

feladatmegoldásait, szakmai észrevételeit, a tanuló által készített termékek bemutatása.

· 4 termékcsoport bemutatása képes illusztráció

· szakmai észrevételek

· termékek bemutatása

30%

A tanuló szakmai rendezvényeken, versenyeken, kiállításokon versenyzőként vagy segítőként való

részvételének bemutatása, dokumentálása, minimum 3 rendezvény.

·     Gyűjtőmunka folyamatossága

·     Rendszerezettsége, Felépítettsége

·     Minimum rendezvényszám

·     Saját munkájának bemutatása

·     Rendezvény szakmaisága

30%

Kedvenc szakterületen végzett munka képekkel történő

bemutatása.

·     Szakmai tudatosság megvalósulása

·     képes illusztráció

·     Szakterület beazonosíthatósága

·     Munkavégzés leírása

20%

Reflexiót tartalmazó dokumentum, mely értékeli saját fejlődését a képzés során.

·     Fogalmazás szakmai tartalma alapossága

·     Célnak való megfelelés

·     Logikusság

·     Áttekinthetőség

20%

 

A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai: A.) Portfólió értékelésének szempontjai:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Gyakorlat helyszínén végzett tevékenység, vizsgaproduktum készítésének értékelési szempontjai:

Termékcsoportok

Értékelési szempontok

Elérhető

százalék

A.

–       uzsonnasütemény, vagy

–       sós teasütemény, vagy

–       édes teasütemény, vagy

–       krémes termékek

·    Cukrász termékkészítés szakszerűsége

·    Cukrásztermék állaga, állománya,

·    Cukrásztermék íze, harmóniája

·    Cukrásztermék megjelenésének összbenyomása

·    Cukrászati termékkészítés rendezettsége higiéniája

30%

B.

–       hagyományos         készítésű torták, vagy

–         nemzetközi           cukrászat,

különböző állagú rétegekből álló torták, vagy

–       nemzetközi            cukrászat,

különböző állagú rétegekből álló monodesszertek vagy

–       különleges          táplálkozási

igény szerint készülő torták

·    Cukrász termékkészítés szakszerűsége

·    Cukrásztermék állaga, állománya,

·    Cukrásztermék íze, harmóniája

·    Cukrásztermék megjelenésének összbenyomása

·    Cukrászati termékkészítés rendezettsége higiéniája

30%

C.

–       csokoládé                hüvelyes bonbonok, vagy

–       mártott bonbonok

–       gyümölcs             fagylaltból

készített        hidegcukrászati termék

–       tej      fagylaltból      készített

hidegcukrászati termék

·    Cukrász termékkészítés szakszerűsége

·    Cukrásztermék állaga, állománya,

·    Cukrásztermék íze, harmóniája

·    Cukrásztermék megjelenésének összbenyomása

·    Cukrászati termékkészítés rendezettsége higiéniája

20%

D.

–       kézzel    formázott    figurák, vagy

–       kézzel     formázott    virágok

készítése

·    Figura vagy virágkészítés szakszerűsége

·    Figura vagy virágkészítés kreativitása

·    Figura vagy virágkészítés rendezettsége, higiéniája

20%

 

A gyakorlati vizsga tárgyához kapcsolódó szakmai beszélgetés értékelési szempontjai

  • szakmai szókincs
  • konkrét műveletek bemutatás
  • munkafolyamatok munkaszervezésének ismertetése
  • idegennyelv-használat nyelvhelyessége
  • szakmai szókincs
  • udvariasság
  • termék bemutatása a vendég számára A projekttevékenység vizsgarészeinek aránya:

Portfólió

20%

A gyakorlat helyszínén végzett tevékenység, vizsgaproduktum

elkészítése

60%

A gyakorlati vizsga tárgyához kapcsolódó szakmai beszélgetés

20%

 

A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.

 

jelentkezem
  • Adatkezelési szabályzat
  • Adatkezelési tájékoztató
Copyright 2025 © GYSZC
  • Kezdőlap
  • KEOR
  • Meghirdetett vizsgák
  • Vizsgáztatóknak
    • Pályázatok
  • Vizsgázóknak
    • Vizsgák
    • Vizsgahelyszínek
    • Tájékoztató füzet az alapszakmákról
    • Vizsgahelyszíneknek
  • Közérdekű információk
    • Adatkezelési tájékoztató
    • Vizsgaszabályzat
    • Szervezeti és működési szabályzat
    • Pártatlansági nyilatkozat
    • Panaszkezelési és jogorvoslati eljárásrend
    • Működési politika
    • Minőség politika
    • Adatkezelési szabályzat
    • Integritás szabályzat
    • Különleges és rendkívüli események eljárásrend
    • Esélyegyenlőségi és fenntarthatósági politika
    • Esélyegyenlőségi szabályzat
    • Etikai szabályzat és etikai kódex
    • Szakmai beszámoló
    • Irányítási kézikönyv
    • Archivum
      • Adatkezelési tájékoztató
      • Szervezeti és működési szabályzat
      • Vizsgaszabályzat
  • Kapcsolat

Belépés

Elfelejtett jelszó?