A szakmai vizsga leírása, mérésének, értékelésének szempontjai
A szakmai képzés követelményeinek igazolásáról a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
.
Egyéb feltételek:
Írásbeli vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: Írásbeli feladat
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: A vizsgázó a vizsga során mini- mum 20 db maximum 20 db feladatot old meg.
40 % feladatválasztós, 30 % rövidválaszos feladat, 30 % igaz-hamis feladat
- Gépelemek felismerése egyszerű összeállítási rajz alapján: 30%
- Gépelemek jellemzői, felhasználási területük: 30 %
- Alapvető élelmiszeripari technológiák jellemzői, gépei: 20 %
- Élelmiszeripari higiéniai és minőségbiztosítási feladatok: 20 %
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 20 %
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
Javítási és értékelési útmutató alapján
A feladatsorban a gépelemek felismerése és jellemzői kérdésekre 60%, a technológiák jellemzőire 20 % míg a higiéniai és minőségbiztosítási kérdé- sekre 20 % -t kell meghatározni az összpontszámból.
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 50 %-át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: Élelmiszeripari gépegység javítása, szó beli beszélgetés a javítási lehetőségekkel
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: Élelmiszeripari gépegység szétszerelése
Hiba okának feltárása
Hiba jellegétől függően a hiba elhárítása – szabványos gépelemmel (csapágy, tömítés, seeger gyűrű, stb) vagy adott cserealkatrésszel vagy egyedi méretű csavar készítésével.
A gépegység összeszerelése, kipróbálása, javítás dokumentálása
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 180perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: |
80% |
|
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai: |
|
|
Megfelelő szerszámok, mérőeszközök kiválasztása |
|
10 % |
Gépegység szétszerelése, hiba feltárása |
|
10 % |
Javítás: |
|
|
a. Szabvány, technológiai utasítás kiválasztása, használata |
|
5% |
gépelem kiválasztása, |
|
5 % |
összeszerelés |
|
30 % |
b. gyártáshoz szükséges anyag, gyártószerszám kiválasztása, |
|
10 % |
gyártás |
|
25 % |
összeszerelés |
|
5 % |
Gépegység működésének kipróbálása, dokumentálás |
|
20 % |
Munkavédelmi, higiéniai előírások betartása |
|
10 % |
Hulladék kezelése |
|
10 % |
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 60%-át elérte.