Skip to content
Békés Megyei VizsgaközpontBékés Megyei Vizsgaközpont
  • Kezdőlap
  • KEOR
  • Meghirdetett vizsgák
  • Vizsgáztatóknak
    • Pályázatok
  • Vizsgázóknak
    • Vizsgák
    • Vizsgahelyszínek
    • Tájékoztató füzet az alapszakmákról
    • Vizsgahelyszíneknek
  • Közérdekű információk
    • Adatkezelési tájékoztató
    • Vizsgaszabályzat
    • Szervezeti és működési szabályzat
    • Pártatlansági nyilatkozat
    • Panaszkezelési és jogorvoslati eljárásrend
    • Működési politika
    • Minőség politika
    • Adatkezelési szabályzat
    • Integritás szabályzat
    • Különleges és rendkívüli események eljárásrend
    • Esélyegyenlőségi és fenntarthatósági politika
    • Esélyegyenlőségi szabályzat
    • Etikai szabályzat és etikai kódex
    • Szakmai beszámoló
    • Irányítási kézikönyv
    • Archivum
      • Adatkezelési tájékoztató
      • Szervezeti és működési szabályzat
      • Vizsgaszabályzat
  • Kapcsolat
 

Élelmiszeripari gépkezelő

Élelmiszergyártás

KEOR választás

  • Nagy- és kiskereskedelem
  • Ápolás és szülésznőképzés
  • Élelmiszergyártás
  • Fodrászat és szépségápolás
  • Gépgyártás, műszer- és fémipar
  • Gyermek- és ifjúságvédelem
  • Háztartási szolgáltatások
  • Idősek és fogyatékos felnőttek gondozása
  • Oktatás, m.n.s.
  • Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
  • Szociális munka és tanácsadás
  • Titkársági és irodai munka
  • Leírás

Élelmiszeripari gépkezelő

A szakmai vizsga leírása, mérésének, értékelésének szempontjai

Valamennyi előírt képzési évfolyam és az egybefüggő szakmai gyakorlat eredményes teljesítése.


Központi interaktív vizsga

A vizsgatevékenység megnevezése: Élelmiszeripari gép kezelése

A vizsgatevékenység leírása

  • Fémipari anyagismeret, fémek csoportosítása, jellemzése, fő alkalmazási területei 20%
  • Műszaki rajz alapszintű ismerete 30%
  • Gépelemek csoportosítása, jellemzése, alkalmazása, jelképi jelölése 40%
  • Élelmiszeripari alapanyagok tárolása 10%

 

Az írásbeli feladatokat többféle feladattípus szerint kell összeállítani, oly módon, hogy az összesen 15-20 feladatot tartalmazzon

  • 5-7 feladatot teszt formában kell összeállítani, csak egy jó válasz lehetséges és legalább három válaszlehetőséget kell megadni,
  • 6-9 feladat kiegészítendő feladattípusként kell összeállítani, egy-egy feladatban három -négy kiegészítendő elemnek kell lennie az elemek felsorolásával és 1-2 db fölösleges elem beiktatásával,
  • 4-6 feladat igaz-hamis állítások eldöntésére

 

A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc

A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 20%

A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai: Értékelési útmutató alapján az alábbi szempontok figyelemebe vételével:

  • a munka-, tűzvédelmi és higiéniai szabályok betartása 10%
  • a kivitelezés szakszerűsége, minősége 30%
  • műveleti sorrend betartása 15%
  • szakmai kommunikáció a munkatársakkal a munka elvégzése folyamán 10%
  • a gépkezelői szoftverek közül a megfelelő kiválasztása, használata 20%
  • szükséges dokumentáció kiválasztása a vállalati irányítási szoftverek közül, dokumentumok kitöltése, azok minősége 15%
  • A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.

 

Projektfeladat

A vizsgatevékenység megnevezése: Élelmiszeripari gépkezelő komplex projektfeladat

A vizsgatevékenység két részből áll:

Élelmiszeripari gép kezelése: a gép elindítása vagy leállítása, termékváltás vagy átállás után technológiai paraméterek beállítása

  • gép vagy gépsor indításakor vagy leállításakor szükséges feladatok elvégzése,
  • termékváltás során elvégzendő műveletek végrehajtása a gépkezelői szoftver alkalmazásával,
  • technológiai paraméterek beállítása a gyártási terv alapján,
  • korrekciók végrehajtása.

Portfólió

A portfólió részei:

  • Bemutatkozás, célkitűzés: A tanuló bemutatja saját magát, megfogalmazza, hogy miért választotta a szakmáját, milyen célokat kíván elérni, várhatóan milyen nehézségekkel kell szembenéznie, melyek a saját erősségei, és azok a tanulással kapcsolatos tulajdonságai (kompetenciái), amelyek fejlesztésre
  • Dokumentumok gyűjteménye: A dokumentumok a tanuló tudását, teljesítményét, fejlődését, attitűd tulajdonságait, felelősségét bemutató bármilyen szöveges, fotós, animációs, filmes, prezentációs elemeknek a gyűjteménye. Közvetlenül a szakmai munkához köthető dokumentumok a tanári dicséretek, versenyeredmények, elkészített produktumok fényképei, önvallomás a szakmáról, projektmunka folyamatát bemutató dokumentumok, szakmához köthető rendezvények, kiállítások, múzeumlátogatások dokumentálása, önreflexiók. A portfólióba szerepelnie kell legalább egy idegen nyelvű szakmai
  • Összegzés (reflexió): Az összegzés (reflexió) átfogó, összegző megállapításokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a tanuló hogyan ítéli meg a szakemberré válásának folyamatát, kompetenciáinak fejlődését, melyek azok a területek, amelyek a képzés során a legjobban foglalkoztatták, a szakmájával kapcsolatban milyen jövőbeni elképzelései vannak, egyéb általa fontosnak tartott információk.

 

A portfólió formai követelményei:

  • Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, másfeles sortávolság, sorkizárás, 2,5 cm-es margó.
  • A dokumentumokban szereplő táblázatok, ábrák, fényképek, animációk, filmes elemek forrását jelölni kell.
  • A dokumentumok készítéséhez felhasznált forrásokat (könyvek, folyóiratok, internetes források, egyéb források), a dokumentum végén fel kell tüntetni.

 

A portfóliót a vizsga megkezdése előtt 10 nappal a vizsgabizottság elnökének el kell juttatni.

 

A portfólió formája, hitelesítése:

A dokumentumok valódiságát a vizsgát megelőzően hitelesíteni kell.

 

A portfólió elkészítésére rendelkezésre álló idő:

Szakmai oktatás esetén 10-11. évfolyam, kétéves oktatás esetében 13. és 14. évfolyam. Félévenként legalább egy, a szakmai munkához köthető dokumentum elkészítése szükséges, melyhez szorosan kapcsolódik a vizsgázó reflexiója, amelyben értékeli a munkáját, fejlődését, tapasztalatait.

 

A portfólió legfontosabb elemeit a vizsgázó a vizsgán egy rövid (maximum 10 perc) prezentációban mutatja be (PowerPoint, Prezi vagy egyéb prezentáció készítő programmal).

 

A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam:

  • Élelmiszeripari gépkezelő komplex projekt feladat: 240 perc
  • Portfólió bemutatása: 10 perc

A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 80%

  • Ezen belül Élelmiszeripari gépkezelő komplex projekt feladat 90% 
  • Portfólió készítés és bemutató aránya a projektfeladaton belül: 10%

A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:

Élelmiszeripari gépkezelő komplex projekt feladat

  • a munka-, tűzvédelmi és higiéniai szabályok betartása: 10%
  • a kivitelezés szakszerűsége, minősége: 30%
  • műveleti sorrend betartása: 15%
  • szakmai kommunikáció a munkatársakkal a munka elvégzése folyamán: 10%
  • a gépkezelői szoftverek közül a megfelelő kiválasztása, használata: 20%
  • szükséges dokumentáció kiválasztása a vállalati irányítási szoftverek közül, dokumentumok kitöltése, azok minősége: 15%

Portfólió értékelésének szempontjai:

A portfólió értékelését a vizsgabizottság végzi.

  • Szakmai tartalom 60%
  • Reflexió 20%
  • Formai elvárásoknak való megfelelés, igényesség 20%

A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.


A részszakma megnevezése: Élelmiszeripari csomagológép kezelő

Szakmai vizsgára bocsátás feltétele: a részszakma megszerzésére irányuló képzés teljesítése

 

Projektfeladat

A vizsgatevékenység megnevezése: Élelmiszeripari csomagológép kezelése: a gép elindítása vagy leállítása, termékváltás, technológiai paraméterek beállítása.

A vizsgatevékenység leírása:

  • csomagológép indításakor vagy leállításakor szükséges feladatok elvégzése
  • termékváltás során elvégzendő műveletek
  • technológiai paraméterek beállítása a gyártási terv szerint
  • ellenőrző mérések végzése, dokumentálása
  • korrekció végrehajtása

 

A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc

A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 100%

A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:

  • a munka-, tűzvédelmi és higiéniai szabályok betartása 10%
  • indítás vagy leállítási feladatok szakszerű végzése 25%
  • termékváltás során elvégzendő feladatok (Ürítés, tisztítás, fertőtlenítés) 25%
  • ellenőrző mérések végzése, dokumentálása 20%
  • szakmai kommunikáció a munkatársakkal a munka elvégzése folyamán 10%
  • dokumentumok kitöltése, minősége 10%

 

A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.

jelentkezem
  • Adatkezelési szabályzat
  • Adatkezelési tájékoztató
Copyright 2025 © GYSZC
  • Kezdőlap
  • KEOR
  • Meghirdetett vizsgák
  • Vizsgáztatóknak
    • Pályázatok
  • Vizsgázóknak
    • Vizsgák
    • Vizsgahelyszínek
    • Tájékoztató füzet az alapszakmákról
    • Vizsgahelyszíneknek
  • Közérdekű információk
    • Adatkezelési tájékoztató
    • Vizsgaszabályzat
    • Szervezeti és működési szabályzat
    • Pártatlansági nyilatkozat
    • Panaszkezelési és jogorvoslati eljárásrend
    • Működési politika
    • Minőség politika
    • Adatkezelési szabályzat
    • Integritás szabályzat
    • Különleges és rendkívüli események eljárásrend
    • Esélyegyenlőségi és fenntarthatósági politika
    • Esélyegyenlőségi szabályzat
    • Etikai szabályzat és etikai kódex
    • Szakmai beszámoló
    • Irányítási kézikönyv
    • Archivum
      • Adatkezelési tájékoztató
      • Szervezeti és működési szabályzat
      • Vizsgaszabályzat
  • Kapcsolat

Belépés

Elfelejtett jelszó?