A szakmai vizsga leírása, mérésének, értékelésének szempontjai
A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
Írásbeli vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: A vendéglátás alapjai, alapvető számítási, ügyviteli
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
Az írásbeli feladatban a vizsgázó a falusi vendéglátás szakszerű műveléséhez szükséges ismereteiről ad számot. Komplexitásában érti és használja a szakterülethez társuló vendéglátóiparban, gazdálkodásban használt fogalomrendszert, a vállalkozás működtetésével kapcsolatos nyilvántartásokat, nyomtatványokat. Elméleti szinten is ismeri a saját gazdaságában megtermelt és a partnerektől beszerzett termékek felhasználásának szabályait, a kistermelői körülmények között leggyakrabban termelt termékek előállításának, feldolgozásához és értékesítéséhez kapcsolódó feladatokat. A készletezés, készletgazdálkodás fontosságát megérti, alapvető számításokat összefüggéseiben érti. Vállalkozással kapcsolatos nyilvántartásokat rendeltetésszerűen, biztonságosan kezeli, üzemelteti a megfelelő gépeket berendezéseket. A kéziszerszámok, használatát – a munkabiztonsági és higiéniai előírások betartásával – készség szinten elsajátítja. Ismeri a programszervezés lépéseit, a piacbefolyásolás és piacmegismerés jellemzőit. Meg tudja nevezni a falusi vendéglátás speciális elvárásait, szolgáltatásait.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 30%
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
|
Témakör |
Válasz módja |
Válasz értéke %-ban |
1 |
Kistermelői alapismeretek |
feleletalkotás, feleletválasztás |
15 |
2 |
Falusi vendéglátó vállalkozás működése |
feleletalkotás, feleletválasztás |
30 |
3 |
Árubeszerzés, áruforgalom |
számítások feleletalkotás, feleletválasztás |
10 |
4 |
Termelés és értékesítés a falusi vendéglátásban. |
feleletalkotás, feleletválasztás |
30 |
5 |
Marketing ismeretek |
feleletalkotás, feleletválasztás |
10 |
6 |
Nyomtatvány kitöltés |
táblázatkezelés, szövegszerkesztés, |
5 |
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 51%-át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: A falusi vendéglátó gyakorlati feladata
A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:
A) Vizsgarész:
Szakmai beszélgetés: Létesítsen a vendégekkel a különböző kommunikációs csatornákon kapcsolatot, tájékoztassa az 5 fős csoportot a vendéglátóhelyről, ismertesse meg őket a hely adottságaival. A vizsgaszervező által megadott csoportösszetétel (év, nem, csoporttagok közös jellemzői) szerinti csoport számára egy adott tájegységre jellemző, a vendéglátásról és turizmusról szóló információkat adjon át a csoport számára. A vizsgázó a csoportnak bemutatja vendéglátóhely szűkebb környezetét, tájékoztat a regionális programokról, helyi attrakciókról. A vizsgaszervező által biztosított anyagokból, prospektusokból felkészülve adjon érdekes, figyelemfelkeltő beszámolót a látványosságokból, érdekességekből.
A szóbeli beszélgetés Időtartama: maximum 20 perc
B) Vizsgarész: Gasztronómiai tevékenység
-
- Készítsen a vizsgázó által megtervezett és különböző ételkészítési technológiákkal elkészített a megadott létszámnak megfelelően az „A” vizsgarészben megbeszélt, tájegységre jellemző gasztronómiai élménycsomagot, amely tartalmazzon levest, főételt, befejező fogásként idénygyümölcsökből álló rétest, vagy gyümölcstálat. Ajánljon hozzá helyi termelőktől származó italokat (szódavíz, bor, szörpök). Terítse meg az asztalt 3 főre, az elkészített ételeket szolgálja fel, szolgálja ki a vendégeket, majd mosogasson el! Ügyeljen a környezettudatosságra és a személyi higiéniára!
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 210 perc,
-
- (120 perc ételkészítés, 90 perc kiszolgálás).
A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 70%
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
A.) Vizsgafeladat:
A vizsgarész értékelésére vonatkozó %
|
Szempont |
Válasz módja |
Válasz értéke |
1 |
Kommunikáció színvonala |
feleletalkotás |
40% |
2 |
Turisztikai ismeretek |
feleletalkotás |
20% |
3 |
Helyismeret |
feleletalkotás |
40% |
B.) Vizsgafeladat:
A vizsgarész értékelésére vonatkozó %
|
Szempont |
Válasz módja |
Válasz értéke |
1 |
Alapanyagok előkészítése |
gyakorlat |
10% |
2 |
Ételek főzése |
gyakorlat |
50% |
3 |
Asztal terítése, étel felszolgálása |
gyakorlat |
30% |
4 |
Rendrakás, mosogatás |
gyakorlat |
10% |
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 51%-át elérte.