Skip to content
Békés Vármegyei VizsgaközpontBékés Vármegyei Vizsgaközpont
  • Kezdőlap
  • KEOR
  • Meghirdetett vizsgák
  • Vizsgáztatóknak
    • Pályázatok
  • Vizsgázóknak
    • Vizsgák
    • Vizsgahelyszínek
    • Tájékoztató füzet az alapszakmákról
    • Vizsgahelyszíneknek
  • Közérdekű információk
    • Adatkezelési tájékoztató
    • Vizsgaszabályzat
    • Szervezeti és működési szabályzat
    • Pártatlansági nyilatkozat
    • Panaszkezelési és jogorvoslati eljárásrend
    • Működési politika
    • Minőségpolitika
    • Adatkezelési szabályzat
    • Integritás szabályzat
    • Különleges és rendkívüli események eljárásrend
    • Esélyegyenlőségi és fenntarthatósági politika
    • Esélyegyenlőségi szabályzat
    • Etikai szabályzat és etikai kódex
    • Szakmai beszámoló
    • Irányítási kézikönyv
    • Archivum
      • Adatkezelési tájékoztató
      • Szervezeti és működési szabályzat
      • Vizsgaszabályzat
  • Kapcsolat
 

Panziós-fogadós

Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás

KEOR választás

  • Nagy- és kiskereskedelem
  • Ápolás és szülésznőképzés
  • Élelmiszergyártás
  • Fodrászat és szépségápolás
  • Gépgyártás, műszer- és fémipar
  • Gyermek- és ifjúságvédelem
  • Háztartási szolgáltatások
  • Idősek és fogyatékos felnőttek gondozása
  • Oktatás, m.n.s.
  • Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
  • Szociális munka és tanácsadás
  • Titkársági és irodai munka
  • Leírás

Panziós-fogadós

A szakmai vizsga leírása, mérésének, értékelésének szempontjai

Valamennyi előírt képzési évfolyam és az egybefüggő szakmai gyakorlat eredményes teljesítése


Központi interaktív vizsga

A vizsgatevékenység megnevezése: Szállás csomagár összeállítása programszervezéssel

A vizsgatevékenység leírása

A megadott paraméterek alapján egy adott szálláshelyre és szolgáltatásokra vonatkozó csomagár összeállítása meghatározott időszakra (pl. farsangi, Valentin napi, Szilveszteri, Karácsonyi, Húsvéti, Szüreti időszakban). A csomagárhoz program és kalkuláció készítése is szükséges.

 

A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 120 perc

A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 20%

A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:

 

Paraméter

Értékelési szempontsor

Részarány

 

 

A feladatnak megfelelő program összeállítása

·      napok hossza

·      elvárt programok száma

·      szálláshely

·      konkrét szolgáltatások beépítése a csomaghoz

·      árak megadása

 

 

35

Meghatározott időszak

·      szezonra vonatkozó programok

·      tematikai sokszínűség

10

 

 

 

 

 

 

Szálláshelyre és szolgáltatásokra vonatkozó csomag árának

kalkulációja

·      tartalmazza az azonosításához szükséges adatokat

·      felépítése logikus, áttekinthető, megfelel a tartalmi, formai követelményeknek,

·      a csomagban szereplő valamennyi szolgáltatást tartalmazza, összhangban van a programmal

·      szállásdíj helyes megállapítása 1 főre vetítve

·      programok, belépők helyes felszámítása 1 főre

·      felszámolandó ÁFA mértéke helyes, alkalmazása szabályszerű

·      számolási hibától mentes

·      a kerekítés szabályait helyesen alkalmazta

 

 

 

 

 

 

 

55

Összesen

 

100

 

A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.

 

Projektfeladat

A vizsgatevékenység megnevezése: Panziós-fogadós szakmai tevékenységei

A vizsgatevékenység leírása

  1. vizsgarész: Portfólió

 

A teljes dokumentum tartalma:

Komplex leírás a gyakorlati helyről, és az ott végzett tevékenységekről.

Fotókkal illusztrált bemutatóanyag szakmai elemzés a munkahelyen végzett tevékenységekről, feladatokról pozitív és negatív tapasztalatokról.

Mutassa be az adott gyakorlati helyen használt IT eszközöket és speciális szoftvereket (éttermi, szállásfoglalási, áruforgalmi stb.)

Tartalmazza a tanuló önértékelését, a fejlődési céljait, valamint az önéletrajzát.

 

Formája: PDF dokumentum összeállítása szöveges anyagokból, képekből.

Terjedelem: Minimum 8, maximum 10 db A4-es oldal fedlap (téma megnevezése, készítő neve, dátum), tartalomjegyzék és mellékletek nélkül. A képek mellékletben szerepeltethetők a minimum terjedelmen felül, ezeket a szöveg megfelelő helyén kell meghivatkozni. Betűforma és nagyság: Times New Roman betűtípus 12-es betűnagyság. A portfólió elkészítésére rendelkezésre álló idő: 6 hónap.

A portfólió leadási határidejét a vizsgaszervező határozza meg.

  1. vizsgarész: Gyakorlati vizsgatevékenység

A gyakorlati vizsgatevékenység az alábbi feladattípusokat tartalmazza:

  • Egy reggeli meleg ételfogást készít el, nem a vendég előtti tálalással. Az elkészített étel elfogyasztásához megteríti az asztalt és az ételt svájci felszolgálási módban felszolgálja, az általa készített reggeli melegételt. Reggeli italokat ajánl, melyből 1 meleg italt elkészít és felszolgál.
  • Egy adott napra vonatkoztatott foglaltsági táblázat (foglaltsági táblázatot segédletként kapja a vizsgaszervezőtől) alapján kialakítja a fogadó-panzió reggeli ételválasztékát. Az ételválaszték kialakítása után elkészíti az ahhoz szükséges nyersanyagrendelést, annak költségeit. A rendelés elkészítéséhez segédletként a nyersanyagok árait tartalmazó segédletet – melyet a vizsgaszervező biztosít – használhat.
  • Bejelentkeztetést végez: Az érkező vendégeket fogadja a szálláshelyen, a recepciós pultnál. Elvégzi az érkező vendég bejelentkeztetését, mely során ügyel a szakmai kommunikációra. Érkező vendégeit tájékoztatja a szálláshelyre vonatkozó információkról, valamint a házon belüli és kívüli programlehetőségekről.
  • Kijelentkeztetést végez: A távozó vendégeket kijelentkezteti a szálláshelyről. Az igénybe vett szolgáltatásokat egyezteti vendégeivel. Számítógépen, számlázó program segítségével kiállítja a vendég számláját és fizetteti, majd elutazottá teszi a vendég státuszát.
  • Egy konkrét érdeklődő emailre válaszol, ajánlatot készít egyéni vendég részére idegen nyelven. Ártábla (segédletként kapja a vizsgaszervezőtől) alapján, elkészíti a szálláshelyen alkalmazott ajánlati séma szerinti ajánlatát. Az ajánlatban a szálláshelyre és egyéb igénybe vehető programlehetőségekről is tájékoztatást ad.

 

A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 180 perc

A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 80%

A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:

 

Vizsgarész feladattípusai

Értékelési szempontok

Maximális

pontszám

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portfólió

Formai követelmények:

A dokumentum terjedelme megfelel a meghatározottaknak:

·      a dokumentum formázása megfelel a meghatározottaknak

·      betűtípus: Times New Roman/Arial,

·      betűméret: 12, sorkizárt tagolás,

·      kiemeléseket alkalmazott, szövegtörzs tagolása,

·      fedőlap elkészítése

·      a magyar nyelv szabályainak helyes használata (helyesírás,

megfogalmazás)

 

 

 

 

 

 

15

Tartalmi követelmények:

·      bemutatja a gyakorlati helyét, munkatársaival kialakult munkaviszonyát

·      saját készítésű fotókkal illusztrálja munkáját, melyekkel bemutatja tevékenységét

·      szerepelteti tevékenységeit, melyeket irányítással, vagy önállóan látott el

·      a munkahelyen alkalmazott munkamódszerekről, szoftverekről egyaránt említést tesz

·      önértékeléssel összegzi a gyakorlati tevékenységét, fejlődési céljait

·      a dokumentum tartalmazza az önéletrajzát

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

Meleg ételfogás elkészítése

·      ügyel a szakmai szabályok betartására, a terítés, a

vendégfogadás és a kiszolgálás során egyaránt

·      az italajánlás szempontjait figyelembe veszi

·      munkája során nagy hangsúly fektet a megfelelő kommunikációra

·      munkáját pontosan, precízen végzi

·      a munkaterületét rendben tartja

 

 

 

 

25

Bejelentkeztetés

·      ismertette a vendéggel, hogy

15

 

 

milyen adatszolgáltatási kötelezettsége van,

·      tájékoztatta a vendéget a lehetséges fizetési módokról és a számlázásra vonatkozó információkról

·      ismertette a vendégeket a szálláshelyen igénybe vehető szolgáltatásokról

·      a panzió székhelye szerinti helyi látnivalókról

·      egyéb programlehetőségekről

 

 

 

 

Kijelentkeztetés

·      a távozó vendég számára a fizettetés feladatait látja el

·      számlát készít

·      egyéb kapcsolódó feladatokat végez (bérelt eszközök

visszavétele, csomagmegőrzés, late check out)

 

 

 

15

 

 

 

 

 

Ajánlatkészítés

·      feltűnteti a szállásfoglalás időpontját és létszámát

·      feltűnteti az igénybe vehető, és rendelkezésre álló szállás (ok) típusát és árait

·      a szállásár tartalmi elemeit alaposan részletezi

·      tájékoztatást ad a szálláshely szolgáltatásairól, azok igénybe vételéről

·      ügyel a pontos megfogalmazásokra

·      szakmai idegennyelvet használ

 

 

 

 

 

15

A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40 %-át elérte.

jelentkezem
  • Adatkezelési szabályzat
  • Adatkezelési tájékoztató
Copyright 2025 © GYSZC
  • Kezdőlap
  • KEOR
  • Meghirdetett vizsgák
  • Vizsgáztatóknak
    • Pályázatok
  • Vizsgázóknak
    • Vizsgák
    • Vizsgahelyszínek
    • Tájékoztató füzet az alapszakmákról
    • Vizsgahelyszíneknek
  • Közérdekű információk
    • Adatkezelési tájékoztató
    • Vizsgaszabályzat
    • Szervezeti és működési szabályzat
    • Pártatlansági nyilatkozat
    • Panaszkezelési és jogorvoslati eljárásrend
    • Működési politika
    • Minőségpolitika
    • Adatkezelési szabályzat
    • Integritás szabályzat
    • Különleges és rendkívüli események eljárásrend
    • Esélyegyenlőségi és fenntarthatósági politika
    • Esélyegyenlőségi szabályzat
    • Etikai szabályzat és etikai kódex
    • Szakmai beszámoló
    • Irányítási kézikönyv
    • Archivum
      • Adatkezelési tájékoztató
      • Szervezeti és működési szabályzat
      • Vizsgaszabályzat
  • Kapcsolat

Belépés

Elfelejtett jelszó?