A szakmai vizsga leírása, mérésének, értékelésének szempontjai
A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.
Központi interaktív vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: A vendéglátó gazdálkodással, vezetéssel és marketing- tevékenységgel összefüggő feladatok
A vizsgatevékenység leírása:
A vizsgafeladatban az üzleti menedzsment, marketing és protokollhoz kapcsolódó ismereteket méri.
- Jövedelmezőségi tábla elemzése
- Anyag-, eszközgazdálkodás
- Létszám és bérgazdálkodás
- Elszámoltatás
- Bizonylatkezelés
- Árképzés
- Vezetés a gyakorlatban
- Marketing
- Viselkedés és üzleti protokoll
A vizsgafeladat megoldása akkor eredményes, ha végrehajtása legalább 40%-osra értékelhető.
A teljes vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 20%
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
1.) Jövedelmezőségi tábla elemzése |
feleletalkotó feladat számítás |
15% |
2.) Anyag-, eszközgazdálkodás |
feleletalkotó feladat számítás |
5% |
3.) Létszám és bérgazdálkodás |
feleletalkotó feladat számítás |
5% |
4.) Elszámoltatás |
feleletalkotó számítás |
10% |
5.) Bizonylatkezelés |
feleletválasztós feladat, többszörös választás, választások illesztése |
10% |
6.) Árképzés |
feleletalkotó számítás |
10% |
7.) Vezetés a gyakorlatban |
feleletválasztós feladat, többszörös választás, választások illesztése |
15% |
8.) Marketing |
feleletválasztós feladat, többszörös |
15% |
|
választás, választások illesztése |
|
9.) Viselkedés és üzleti protokoll |
feleletválasztós feladat, többszörös választás, választások illesztése |
15% |
A vizsga százalékos aránya a vizsgatevékenységen belül: 100%
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%- át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: Szakács szaktechnikus gyakorlati vizsga
A vizsgatevékenység leírása
A vizsgatevékenység két részből áll:
- Portfólió
A vizsgázónak a vizsgára portfóliót kell készítenie. A portfóliót a következő kötelező elemekből kell összeállítani. A portfólió készítéséhez a felsorolt 8 témakörből 5 témakört kell kötelezően kiválasztani, úgy hogy a 8. számú önreflexió kötelező eleme az elkészítendő dokumentumoknak:
- Fényképek munkahelyi rendezvényekről, munkahely bemutatása, étel-ital választék, saját szakmai munkájának, példaképének bemutatása, szakmai továbbfejlődési lehetőségek.
- Saját hobbi, sport, magánélet bemutatása, iskolán kívüli
- Önéletrajz.
- Szakmai idegen nyelvtudás bemutatása, 3-5 olyan recept idegen nyelvű megjelenítése, amellyel a vizsgázó dolgozott a munkahelyén, vagy az iskolai
- Munkahelyi rendezvények kiemelt fogásainak leírása, anyaghányad számítása, minimum 1 recept esetében.
- Versenyek, kiállítások képei, tapasztalatai, minimum 1 szakmai kiállítás bemutatása
- Egy nemzetközi konyha bemutatása (amennyiben van személyes tapasztalata külföldi szakmai gyakorlatról, az is hozzákapcsolható)
- Önreflexió az egész portfólióra vonatkozóan: jövőkép, saját tanulási folyamat önértékelése és reflektálása.
A kötelező 5 témát egy dokumentumban kell megjeleníteni.
Formája: PDF dokumentum összeállítása szöveges anyagokból, képekből.
Terjedelem: Minimum 12, maximum 15 db A4-es oldal, fedlap (téma megnevezése, készítő neve, dátum), tartalomjegyzék és mellékletek nélkül. A képek mellékletben szerepeltethetők a minimum terjedelmen felül, ezeket a szöveg megfelelő helyén kell meghivatkozni.
Betűforma és nagyság: Times New Roman betűtípus 12-es betűnagyság. A portfólió elkészítésére rendelkezésre álló idő: 6 hónap.
A portfólió leadási határidejét a vizsgaszervező határozza meg.
A vizsgarész akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.
- Menüsor elkészítése
A vizsga előtt 180 nappal megismert, 4 db, a vizsgaszervező által összeállított nyersanyagkosárhoz (szezonális és regionális alapanyagokat tartalmaz), a jelöltnek össze kell állítania, kosaranként négy db négyfogásos menüsort, azaz, összesen 16 db menüsort. A menüsoroknak tartalmaznia kell az ételek receptúráját és technológiai leírását. A menüsort úgy kell összeállítania, hogy az előkészítésre 30 perc, az elkészítésére maximum 225 perc áll rendelkezésre a szakmai vizsgán.
A vizsgázó által összeállított menüsorokat a projektvizsgát megelőző 14. napig le kell adnia. A vizsgabizottságnak döntést kell hoznia, hogy a leadott menük megfelelnek-e a szakmai elvárásoknak. A menüsorok elfogadásáról vagy elutasításáról a vizsgázót a vizsga megkezdését megelőzően, legalább 24 órával korábban értesíti.
- Elutasítás esetén: a vizsgázó nem főzheti le a saját maga által összeállított menüsorok egyikét
A 4 menüsor nem felel meg a szakmai elvárásoknak, a vizsgázó számára összeállít a vizsgabizottság, a vizsgaszervező által korábban megadott nyersanyagkosarak alapján egy pótmenüt, melyet előzetesen nem bocsájt a vizsgázó rendelkezésére. A vizsga napján a vizsgázó ezt a pótmenüsort főzi le.
- Elfogadás esetén: A vizsgázó a vizsga napján az általa összeállított egyik menüsort lefőzheti.
Amennyiben az előzetesen összeállított 4 menüsor megfelel a szakmai elvárásoknak a vizsgázó a vizsga napján nyersanyagkosarat húz (az előzetesen összeállított 4 nyersanyagkosarak közül) és a kihúzott nyersanyagkosárra saját maga által előzetesen összeállított és a vizsgabizottság által jóváhagyott négyfogásos menüjét főzi le. A vizsgabizottság az előzetesen megtervezett menübe kötelezően a vizsga napján kijelöl egy új alapanyagot vagy technológiát, amit a vizsgázónak be kell építenie a tervezett menüsorba, a vizsga napján.
A vizsgázó feladata:
A vizsgán a szakmai előírásoknak megfelelő tiszta, teljes munkaruházatban jelenjen meg. A receptúrának megfelelő árut vegyen fel a vizsgaszervező által kijelölt személytől, munkaterületén tartsa be a higiéniai előírásokat. Az összeállított menüsort a receptúra alapján el kell készítenie 4 fő részére, majd az ételeket tálalnia kell.
” Vizsgabizottságnak – a tanult idegen nyelven is – bemutatja az elkészített menüsorát, ismerteti a felhasznált alapanyagokat és technológiákat”
A nyersanyagokat a vizsgaszervező részéről a vizsgára úgy kell előkészíteni, hogy azok további előkészítése 15 – 30 perc alatti időintervallumban megoldható legyen, a vizsgázó az előkészítő tevékenységét maximum 30 perc után be kell, hogy fejezze.
A vizsgát 255 perc (4 óra és 15 perc) leteltével be kell fejezni.
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 275perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 80% A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
- Portfólió
Önreflexió, saját gondolatokat tartalmaz 10%
Dokumentumok szerkesztettsége 10%
Szakmai tartalma hiteles |
20% |
A tanuló fejlődése nyomon követhető |
20% |
Képekkel illusztrált |
5% |
Hivatkozásokat tartalmaz |
5% |
Tartalom és a tematika összekapcsolódik |
10% |
Gyűjtőmunka megjelenik |
10% |
Szakmára való elhivatottság nyomon követhető |
10% |
B) Menüsor elkészítése |
|
A vizsgázó ruházata, személyi higiéniája |
5% |
Mise en place |
5% |
Tisztítás, darabolás, vágás |
10% |
Hőkezelés megfelelősége |
10% |
Étel tálalási megjelenése |
5% |
A menü komplexitása |
10% |
A fogások elemeinek arányossága |
10% |
Munkaterület tisztasága |
10% |
A vizsgázó kreativitása |
5% |
Az ételek íze |
10% |
Szakmai beszélgetés idegen nyelven |
20% |
A projekttevékenység vizsgarészeinek aránya: |
|
Portfólió |
20% |
A gyakorlat helyszínén végzett tevékenység, vizsgaproduktum elkészítése |
80% |
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40 %-át elérte.